pruh

Araucaria angustifolia
araukárie
Autor: (Bertol.) Kuntze
Čeleď: Araucariaceae-araukáriovité
Rod: Araucaria
Zařazeno: 6.6.2007
Synonyma: Araucaria brasiliana, Columbea angustifolia
Popis: stromy obvykle 25–35 m vysoké, s rovným kmenem a horizontálními větvemi, ve stáří s plochou korunou, kůra jemně šupinatá, pryskyřičnatá, horizontálně pruhovaná, větévky uspořádané v přeslenech po 4–8; listy ostře špičaté, jehlicovité, kopinatém, střední žebro patrné, obvykle v párech, tmavě zelené či sivozelené, tlusté, 30–60 × 6 mm velké, průduchy nahoře, naspodu kýlnaté, listy fertilních větévek hustě spirálovitě uspořádané, kratší a hustší, s vyniklými průduchy naspodu; samčí šištice husté a 10–18 × 1.2–2.5 cm velké, šupiny střechovité, samičí šištice kulovité, 18–25 × asi 13 cm velké, čokoládově hnědé, dozrávají 2–3 rokem, mají asi 1 kg; semena světle hnědá a 50 × 8–20 mm velká, s úzkými křídly; Brazílie (Paraná, Santa Catarina, Rio Grande Do Sul, Minas Gerais), severní Argentina, ParaguayPoznámka: Největší výška je prý 50 m a výčetní tloušťka 100 cm, ale v současné době jsou k dispozici pouze údaje pěstovaných exemplářů, a to z Jižní Afriky (asi 70 cm výčetní tloušťka a 19,2 m výška v roce 2003); stáří tohoto druhu se odhaduje maximálně na 500 let. Původní obyvatelé trhali šištice a semena pekli a pojídali, šištice obsahují asi 120 semen. Po příjezdu Evropanů do Brazílie byly stromy ceněny díky dřevu, a následkem toho od roku 1511 do poloviny 18. století byly araukáriové lesy rychle káceny a dřevo využíváno ke stavbě lodí, na stavby a další podobné účely. I když ne již v takové míře, také v moderní době se pokračuje v odlesňování kvůli železnicím a později silnicím.
Zóna: 9Zdroje: 124, 810
Seznam souvisejících obrázků:

Nižší taxonomické jednotky a kultivary:

 
Araucaria angustifolia 'Elegans', listy menší, ne tak tuhé, méně špičaté, mladé výhony a kmínky hustě pokrývající; v kultuře známá před...
 
Araucaria angustifolia 'Ridolfiana', vzrůstnější; listy delší a širší; pochází z přírody, před 1858, Count Ridolf
 
Araucaria angustifolia 'Saviana', listy menší, více modrozelené a také užší než má původní druh; v kultuře před 1861
K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře:

2009-04-28
prosime o radu, jak udrzovat 70 cm stromecek v nasem klimatu.