pruh

Cupressus guadalupensis
cypřiš
Autor: S. Watson
Čeleď: Cupressaceae-cypřišovité
Rod: Cupressus
Zařazeno: 7.6.2007
Synonyma: Cupressus guadelupensis, Cupressus macrocarpa var. guadalupensis
Popis: stromy 12–20 m vysoké, kmen má výčetní tloušťku až 50 cm, koruna nepravidelná a rozkladitá, kůra v tenkých částech odlupčivá, větévky štíhlé; listy šupinovité, vstřícné ve 4 řadách, asi 1.5–2 mm dlouhé, jasně zelené až modrozelené, obvykle bez žláznatých teček nebo bělavé pryskyřice, na slabších výhonech ale kratší a tupější, jemně zubaté; semenné šištice kulovité, mají 30–35 mm v průměru, jsou matně hnědé nebo šedé, složené ze 6–10 šupin s nápadnými špičkami; semena asi po 100 v šištici, tmavohnědá a poněkud modravě ojíněná; Mexiko: Baja CaliforniaPoznámka: Strom vysoký 21 m a s výčetní tloušťkou 163 cm roste ve Fresně v Kalifornii; je pravděpodobně větší než přirozeně rozšířené stromy. Celkově je druh je v kultuře asi od roku 1879, ale je citlivý na mráz, je proto jen vzácně používán jako okrasná dřevina.
Zóna: 9Zdroje: 124, 130, 810
Seznam souvisejících obrázků:

Nižší taxonomické jednotky a kultivary:

 
Cupressus guadalupensis 'Glauca', rostliny s nasivěle modrým olistěním; vznikl před 1933 v USA
 
Cupressus guadalupensis 'Greenlee's Blue Rocket', výška až 18 m, habitus vzpřímený, užší; olistění stříbřitě šedé
 
Cupressus guadalupensis var. forbesii, stromy až 10 m vysoké, často keřovité, koruna kulovitá a řídká, kůra hladká, větévky křižmovstřícné, v...
K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: