pruh

Juniperus indica
jalovec indický
Autor: Bertol.
Čeleď: Cupressaceae-cypřišovité
Rod: Juniperus
Zařazeno: 7.6.2007
Synonyma: Juniperus wallichiana, Juniperus wallichiana var. meionocarpa, Sabina wallichiana, Sabina wallichiana var. meionocarpa
Popis: vzpřímené nebo poléhavé, až 2 m vysoké keře, vzácně malé stromy, dvoudomé, koncové větévky hustě uspořádané, většinou rovné, obvykle 4hranné; listy šupinovité i jehlicovité, jehlicovité obvykle na mladých stromech, v přeslenech po 3, jsou 3–8 mm dlouhé, zašpičatělé, šupinovité listy křižmovstřícné nebo někdy po 3 v přeslenech, husté, 1.2–2 mm, kosočtverečné, žláza na rubu ve středu nebo na jehlicovitých listech u báze, vrcholek tupý; samčí šištice téměř kulovité nebo vejcovité, 2–3 mm, mikrosporofyly po 6–8 a každý má 2–3 prašná pouzdra, semenné šištice vzpřímené, za zralosti černohnědé, téměř kulovité nebo vejcovité, 6–13 × 5–8 mm velké, 1–2semenné, semena vejcovitá, 5–6 × asi 4 mm velká; Čína: Xizang, Yunnan; Bhútán, severní Indie, Kašmír, Nepál, SikkimPoznámka: Pro naše podmínky málo mrazuvzdorný, v Evropě se daří jen v západních oblastech a to jen na mikroklimatických stanovištích, u nás potřebuje přezimovat ve skleníku či světlé mrazuprosté místnosti. Zajímavá sbírková dřevina pro kbelíkovou kulturu. Množíme výsevem dovezeného osiva nebo řízkováním.
Zóna: 9Zdroje: 110, 215, 810
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: