pruh

Juniperus semiglobosa
jalovec polokulovitý
Autor: Regel
Čeleď: Cupressaceae-cypřišovité
Rod: Juniperus
Zařazeno: 7.6.2007
Synonyma: Juniperus drobovii, Juniperus excelsa auct., Juniperus jarkendensis, Juniperus sabina var. jarkendensis, Juniperus macropoda, Juniperus shugnanica, Sabina vulgaris var. jarkendensis, Juniperus talassica, Juniperus tianshanica
Popis: stromy, někdy i keře, dvoudomé, vzácně jednodomé, až 10–20 m vysoké, koruna (široce) pyramidální nebo nepravidelná, větve prvního řádu rozkladité nebo vystoupavé, na mladých stromech téměř vzpřímené, větévky rozkladité, rovné, kulaté, 1–2 mm tlusté, kůra mladých rostlin a větví zprvu hladká, brzy na starých stromech podélně brázditá, v dlouhých pruzích odlupující; listy šupinovité i jehlicovité, jehlicovité se obvykle vyskytují na mladých rostlinách, vzácně i na starších, křižmovstřícné nebo po 3 v přeslenech, 3–7 mm, naspodu vypouklé, šupinovité listy křižmovstřícné, těsně přiléhající, víceméně kosočtverečně vejčité a 1–2.5 mm, naspodu při středu se žlázkou; samčí šištice víceméně elipsoidní, 3–5 mm, mikrosporofyly po 8–10, každý se 3–4 prašnými pouzdry, semenné šištice jednotlivě, za zralosti světle hnědé až modravě černé, ojíněné, víceméně obvejcovitě kulovité nebo téměř trojúhlé a nejširší u špičky, 2–3semenné, semena 3–6 × 2–4 mm velká; Čína, Afghánistán, severní Indie, Kazachstán, Kašmír, Kyrgyzstán, Tádžikistán, UzbekistánPoznámka: V našich podmínkách mrazuvzdorný, miluje výsluní, snáší polostín, daří se mu v každé průměrné, i horší, poněkud kamenité, ale propustné půdě, v našich podmínkách se zatím pěstuje vzácně. Je u nás téměř neznámou sbírkovou dřevinou, množíme výsevem dováženého osiva nebo řízkováním.
Zóna: 6Zdroje: 110, 124, 215, 810
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: