pruh

Larix occidentalis
modřín západní
Autor: Nutt.
Čeleď: Pinaceae-borovicovité
Rod: Larix
Zařazeno: 8.6.2007
Synonyma:
Popis: stromy až 50 m vysoké, kmen až 2 m tlustý, obvykle na většině svojí výšky bez větví, koruna krátká a kónická, kůra červenavě hnědá, šupinatá, hluboce brázditá mezi plochými skořicově zbarvenými deskami, větve horizontální, někdy ve spodní části koruny skleslé (solitérní stromy), letorosty oranžovohnědé, zprvu pýřité, pupeny tmavohnědé; jehlice na krátkých výhonech 20–50 × 0.6–0.8 mm velké, naspodu kýlnaté a svrchu je střední žebro trochu vypouklé, bledě zelené, na podzim jasně žluté; semenné šištice 20–30 × 13–16 mm velké, na zakřivených stopkách 2.5–4.5 mm, šupin je 45–55, celokrajných, svrchu pýřitých, listeny zakončené osinou až 3 mm; semena červenavě hnědá a tělo mají asi 3 mm, křídlo 6 mm; USA: Idaho, Montana, Oregon, Washington; Kanada: Britská KolumbiePoznámka: V našich podmínkách uspokojivě mrazuvzdorný, miluje dobře propustné, živné a teplé, dostatečně vlhké půdy. Jinak není příliš náročný. V Evropě se pěstuje ojediněle, u nás má pouze sbírkový význam, svými rozměry se hodí do větších prostor jako solitéra. Dřevo je poněkud horší kvality, než u modřínu evropského. Pokud roste v lesním zápoji, je obvykle po většině výšky kmene bez větví; je to jeden z nejcennějších druhů na dřevo na západu Severní Ameriky. Dřevo se užívá na konstrukce, pražce, pilíře, na dokončovací práce exteriérů a interiérů; v některých lokalitách je upřednostňováno jako palivové dřevo. Produkuje sladkou pryskyřici, která na vzduchu tvrdne, je žvýkána původními obyvateli pro vysoký obsah cukru. Kůra obsahuje galaktan, ve vodě rozpustnou pryskyřici užívanou v tiskařství a na léčiva, barvy a inkousty. Největší známý je Seeley Lake Giant (Seeley Lake poblíž Paxton Camp, Lolo National Forest, Montana), má objem kmene 83 m3, výčetní tloušťka je 221 cm a výška 49,4 m. Strom se jménem Burnt Corral Larch (poblíž Starkey Experimental Forest, Oregon) má výčetní tloušťku 209 cm, výšku 39,6 m; nejvyšší známý jedinec roste poblíž Green Creek (Umatilla National Forest v Oregonu), dosahuje 58,5 m a výčetní tloušťku má 138 cm. Nejvyšší dosažený věk těchto stromů je udáván 920 let.
Zóna: 5Zdroje: 123, 124, 215, 810
Seznam souvisejících obrázků:

Nižší taxonomické jednotky a kultivary:

 
Larix occidentalis 'Bollinger', jehlice světle zelené, na krátkých větvích, paprsčitě do všech směrů odstávající; ročně roste asi 5–7 ...
K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: