pruh

Picea torano
smrk lesklý
Autor: Siebold ex K. Koch
Čeleď: Pinaceae-borovicovité
Rod: Picea
Zařazeno: 8.6.2007
Synonyma: Abies polita, Abies torano, Picea polita, Pinus polita, Pinus torano
Popis: stromy až 40 m vysoké, kmen až 3 m tlustý (výčetní tloušťka), kůra bledě šedá, drsná, v malých šupinách odlupčivá, větévky bledě žluté nebo bledě hnědavě žluté, lysé, zimní pupeny červenavé nebo bledě hnědočerné, lesklé, vejcovité nebo vejcovitě podlouhlé, 8–10 mm; listy svrchu na větévkách spirálovitě uspořádané nebo vystoupavé, naspodu zakřivené, matně zelené, na příčném řezu kosočtverečné, 15–20 × 1.5–2.5 mm velké, stomatální řady na každé straně, vrcholek špičatý; samčí šištice cylindrické a červenopurpurové, s početnými mikrosporofyly, semenné šištice před dozráním bledě žlutozelené, za zralosti červenavě hnědé, úzce vejcovité nebo cylindricky elipsoidní, 75–125 × asi 35 mm velké, semenné šupiny téměř okrouhlé nebo obvejčité, slabě dřevnaté, 17–23 × 14–18 mm velké, listeny velmi malé, nenápadné; semena černohnědá, obvejčitá, 6–8 mm dlouhá, křídlo hnědé a až 14 mm dlouhé; JaponskoPoznámka: Je značně otužilý, u nás jen málokdy namrzá v nejkrutějších zimách a mrazových polohách, raší totiž později a má velmi tuhé jehlice. Miluje přiměřeně vlhký vzduch, příliš suchý špatně snáší, dorůstá poměrně pomalu, uspokojivě roste i ve znečištěném ovzduší, pupeny jsou velké a rády je okusují veverky. Pro svůj pomalý růst a tím i menší rozměry se hodí i do menších úprav, má nejtužší jehlice ze všech smrků, je ideální efektní solitérou, má však pouze sbírkový význam. Množíme semenem, letním roubováním na vlastní podnože nebo na podnože smrku ztepilého.
Zóna: 6Zdroje: 110, 124, 215, 810
Seznam souvisejících obrázků:

2007.09.23   větévky (Róbert Roth, soukr. zahrada, Kremnické vrchy, Slovensko) (X15)
Nižší taxonomické jednotky a kultivary:

 
Picea torano 'Hergest Croft', vzpřímené, zvolna rostoucí; jehlice jsou ostré, krátké, tlusté; uváděn 1978, Wansdyke Nursery, Anglie
 
Picea torano 'Negrishii', vzpřímené rostliny s modravým jehličím; v kultuře v Polsku před 2005
K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: