pruh

Pinus attenuata
borovice hrbolkatá
Autor: Lemmon
Čeleď: Pinaceae-borovicovité
Rod: Pinus
Zařazeno: 8.6.2007
Synonyma: Pinus tuberculata Gordon, Pinus tuberculata var. acuta
Popis: keře nebo stromy, až 24 m vysoké, na velmi neúrodných místech jen keře, kmen až 80 cm tlustý, obvykle rovný, koruna většinou úzce až široce kónická, kůra purpurově hnědá až tmavě hnědá a mělce a úzce rozpukaná, s plochými šupinovitými destičkami, v horních částech je kmen téměř hladký, větve vystoupavé, letorosty štíhlé a červenohnědé, pupeny vejcovité až vejcovitě cylindrické a tmavě červenohnědé, asi 15 mm, pryskyřičnaté; jehlice po 3 ve svazečku, vytrvávají 4–5 let, jsou 80–200 × 1–1.8 mm velké, rovné až slabě zakřivené, zkroucené, žlutozelené, na všech stranách mají jemné stomatální pruhy, okraj drobně pilovitý, pochva 1–2 cm; samčí šištice elipsoidně cylindrické, 10–15 mm, oranžovohnědé, semenné dozrávají 2. rokem, dlouho vytrvávající a zůstávají i 20 let nebo více uzavřené nebo se otevírají v ohni, v přeslenech, jsou tvrdé a těžké a velmi asymetrické, před otevřením kopinaté, pak vejcovitě cylindrické, 8–15 cm, žlutohnědé nebo bledě červenohnědé, stopky až 1 cm dlouhé; semena smáčkle šikmo obvejcovitá, tělo asi 6–7 mm, křídlo úzké a až 2 cm; USA: Kalifornie, Oregon; Mexiko (Baja California)Poznámka: Ve středoevropských podmínkách mrazuvzdorná, daří se na výsluní až úpalu, v sušších půdách, pro své malé rozšíření nejsou její další nároky dostatečně známé, ale pravděpodobně se jedná o málo náročnou borovici, pomalu rostoucí. Hodí se pravděpodobně na suché vyprahlé stráně a podobně, zvláště jako dřevina pionýrská, její rozšíření je zatím neprávem malé, má sbírkový význam. Rostliny nesou šištice již v raném stádiu, semen je velké množství, oheň jim umožňuje se uvolňovat ze šištic. Jedinec vysoký 36 m a s výčetní tloušťkou kmene je znám z okresu Shasta v Kalifornii (1996).
Zóna: 7Zdroje: 123, 124, 215, 811
Seznam souvisejících obrázků:

2011.10.19   habitus (arboretum Nový Dvůr) (A4)
2011.10.19   jehlice (arboretum Nový Dvůr) (A4)
2007.03.13   šiška (Dendrologická zahrada Průhonice) (D1)
2007.03.13   větévka (Dendrologická zahrada Průhonice) (D1)
Nižší taxonomické jednotky a kultivary:

 
Pinus attenuata 'Ralf', vzpřímené, široce pyramidální, zakrslé, roční přírůstek 5–7 cm; jehlice jsou středně zelené; v kultuře...
K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: