pruh

Pinus sabiniana
borovice Sabineova
Autor: Douglas ex D. Don
Čeleď: Pinaceae-borovicovité
Rod: Pinus
Zařazeno: 9.6.2007
Synonyma:
Popis: stromy až 25 m vysoké, kmen až 120 cm tlustý, rovný či křivolaký, koruna kónická až střapatá a řídká, kůra tmavě hnědá až téměř černá, nepravidelně a hluboce brázditá, šupinatá, spodní kůra naoranžovělá, větve často vystoupavé, letorosty štíhlé a purpurově hnědé, nakonec šedé, drsné, pupeny vejcovité, červenohnědé, asi 10 mm, pryskyřičnaté; jehlice většinou po 3, vytrvávají 3–4 roky, jsou 150–320 × 1.5 mm velké, slabě zkroucené, mdle modrozelené, na všech stranách s bledými a úzkými stomatálními pruhy, okraj drobně pilovitý, vrcholek krátce zašpičatělý, pochva až 24 mm; samčí šištice elipsoidní a 10–15 mm, žluté, semenné dozrávají 2. rokem, vytrvávají až 7 let, jsou mohutné a těžké, téměř symetrické, před otevřením vejcovité, poté široce až úzce vejcovité nebo vejcovitě cylindrické, 15–25 cm, hnědé a pryskyřičnaté, stopky až 5 cm dlouhé; semena úzce obvejcovitá, tělo asi 2 cm, tmavohnědé, křídlo široké a krátké, asi 1 cm; USA: KaliforniePoznámka: Nároky podobné jako u borovice těžké, ale ve středoevropských podmínkách často až k zemi namrzá nebo i zmrzne, potřebuje teplé a chráněné stanoviště, mohla by růst na jižním Slovensku, daří se jí kolem Středozemního a Černého moře. U nás je rostlinou sbírkovou, vhodnou pro velmi chráněné stanoviště, zajímavá vícekmenná solitéra, hlavně pro zahrady a parky Středozemí. Dřevo je velmi smolné, výborně hoří, ve vlhku brzy hnije. U nás množíme výsevem dovezeného osiva, případně roubováním na podnože vejmutovky. Semena byla důležitým zdrojem potravy pro mnohé indiánské kmeny v Kalifornii. Dřevo je lehké, měkké a nepříliš trvanlivé; hodí se proto hlavně jako palivo. Jedinec vysoký 37 m a s průměrem kmene 156 cm roste v Santa Lucia Mountains. Velké a těžké šišky připomínají fotbalové míče; za větrných dnů je lepší se porostům těchto borovic vyhnout.
Zóna: 8Zdroje: 123, 124, 215, 811
Seznam souvisejících obrázků:

Nižší taxonomické jednotky a kultivary:

 
Pinus sabiniana 'Variegata', stromy s jehlicemi na vrcholku zlatožlutými; nalezena před 1967 v BZ v Paříži
K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře:

2019-07-07
Správný český název tohoto taxonu by měl být ve tvaru borovice Sabineova. Viz např.: https://cs.wikipedia.org/wiki/Borovice_Sabineova. Správný vědecký název ve tvaru Pinus sabiniana. I. Novák