pruh

Torreya californica
toreja kalifornská
Autor: Torr.
Čeleď: Taxaceae-tisovité
Rod: Torreya
Zařazeno: 9.6.2007
Synonyma: Torreya myristica, Tumion californicum
Popis: stromy vysoké až 20(–30–40) m, kmen až 90(–120) cm tlustý, koruna pravidelně kónická nebo ve stáří zaoblená, větve rozkladité až slabě převisající, dvouleté větévky červenavě hnědé, borka šedohnědá, úzce podélně rýhovaná, pupeny vejcovité, šupiny velmi tuhé, trojúhle zakulacené, přišpičatělé; listy téměř dvouřadě postavené, odstávající, 3–8 cm dlouhé, čárkovitě kopinaté, rovné nebo lehce srpovité, svrchu zploštělé a tmavozelené, naspodu se 2 hluboce zapuštěnými pruhy s průduchy, při rozemnutí jsou listy pronikavě cítit, špičky pichlavé, stopky 1–3 mm dlouhé; samčí šištice bělavé, 5–6 × 4.5–5 mm velké, jednotlivě v úžlabí listů; semena včetně arilu 25–35 mm velká, vejcovitá nebo poněkud podlouhlá, jednotlivě nebo v párech, arilus světle zelený a purpurově proužkovaný; KaliforniePoznámka: Strom je vzácný, vyskytující se jen místně podél horských toků, na chráněných svazích, ve vlhkých kaňonech. Je choulostivější než T. lucifera, v oblastech s průměrnou roční minimální teplotou mezi 0°C a -5°C se jí daří jen na vybraných chráněných stanovištích, v místech poněkud chladnějších potřebuje zvláště v mládí zimní přikrývku, půdu miluje přiměřeně vlhkou, nepříliš chudou, humóznější, propustnou, slabě kyselou až alkalickou, spokojí se i se substrátem, přechodně sušším a méně živným. Pro naše klimatické podmínky je spíše rostlinou sbírkovou, v kbelíkové kultuře se může jako zajímavost uplatnit v zimě při výzdobě světlých hal, zimních zahrad apod. Plody dozrávají a opadávají za 2 roky, dovezené osivo se okamžitě stratifikuje a v lednu předklíčí, při nedostatku osiva lze z nouze roubovat na řízkovance či semenáče tisu červeného.
Zóna: 7Zdroje: 123, 130, 215, 811
Seznam souvisejících obrázků:

2011.10.20   habitus (arboretum Bílá Lhota) (A16)
2011.10.20   větévka (arboretum Bílá Lhota) (A16)
2009.04.02   větévka (Botanická zahrada Praha Troja) (A11)
2009.04.02   větévka (Botanická zahrada Praha Troja) (A11)
Nižší taxonomické jednotky a kultivary:

 
Torreya californica 'Hergest Croft', zakrslé, nízké a rozprostřené; listy krémově bíle pestré; vznikla před 1991 ze semene 'Variegata', Hergest Cro...
 
Torreya californica 'Spread Eagle', nízko rostoucí, větve dlouhé, rozkladité; uváděna 1970, Hillier & Sons, Anglie
 
Torreya californica 'Variegata', pestrolisté dřeviny rostoucí v Hergest Croft, Herefordshire, Anglie, 1972
K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: