pruh

Buddleja globosa
komule
Autor: Hope
Čeleď: Scrophulariaceae-krtičníkovité
Rod: Buddleja
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma: Buddleja capitata, Buddleja connata, Buddleja globifera
Popis: dvoudomé, poloopadavé keře 1–5 m vysoké, kůra šedá a rýhovaná, mladé větve téměř čtyřhranné, (nažloutle) plstnaté; listy téměř přisedlé nebo přisedlé, čepel kopinatá nebo (vejčitě) eliptická či podlouhlá, 5–24 × 2–7 cm velká, téměř kožovitá až blanitá, svrchu olysalá a puchýřnatá, naspodu (nažloutle) plstnatá, vrcholek špičatý až dlouze zašpičatělý, báze sbíhavá, okraj vroubkovaně pilovitý či tupě zubatý; květenství s 1 terminální (někdy chybějící) hlávkou a 1–7 páry stopkatých hlávek, nejspodnější pár podepřen listy, horní mají čárkovité listeny, stopky hlávek 10–65 mm, hlávky 30–50květé, mají 12–28 mm v průměru, kalich trubkovitý, vně plstnatý, trubka 2–3 mm, laloky 0.7–1 mm, špičaté, koruna tmavožlutá, mění se na oranžovou, trubkovitě nálevkovitá, vně téměř lysá, uvnitř v horní části trubky bradavičnatě chlupatá, trubka 4.5–5.5 mm, laloky okrouhlé, 1.2–2 × 2–2.5 mm velké, tyčinky přisedlé, prašníky 1–1.2 mm, semeníky 1.5–2 mm, čnělky 1.5–2 mm, blizna 1.5–1.7 mm; tobolky elipsoidní, 4–7.5 × 2.5–4 mm velké, drobně plstnaté a žláznaté, semena 0.7–0.8 × 0.5–0.6 mm; Chile, Peru, ArgentinaPoznámka: V kultuře již od 18 století v zahradách Concepciónu v Chile, do Anglie byla poprvé přivezena 1774, a brzy se zde stala velmi populární, protože je to velmi atraktivní a poměrně mrazuvzdorný keř. Poté byla introdukována do Evropy a později i do zahrad západního pobřeží USA, obzvláště do Kalifornie. Listy a nálev nebo výtažek z listů užívány na vředy a boláky, na jaterní choroby a jako antibiotikum, též k odstraňování bradavic. Užívána také k výrobě čaje podávaného při dietní stravě v Argentině. Užívána také k barvení kávy.
Zóna: 5, 6Zdroje: 111, 134, 139
Seznam souvisejících obrázků:

Nižší taxonomické jednotky a kultivary:

 
Buddleja globosa 'Cally Orange', květy tmavě oranžové, sladce vonné, ve velkých květenstvích; Z5–9
 
Buddleja globosa 'Lemon Ball', poměrně rychle rostoucí, okrouhlý, dosahuje výšky 3–6 m; olistění tmavě zelené; květy citrónově žluté, ...
K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: