pruh

Agelanthus natalitius
Autor: (Meisn.) Polhill & Wiens
Čeleď: Loranthaceae-ochmetovité
Rod: Agelanthus
Zařazeno: 15.9.2007
Synonyma: Acranthemum natalitium, Loranthus moorei, Loranthus natalitius, Tapinanthus moorei, Tapinanthus natalitius
Popis: keře vysoké až 1 m nebo více, kvetoucí na krátkých výhonech, větévky trochu smáčklé, lysé až hustě drobně srstnaté, chlupy krátké a odstálé; listy vstřícné až střídavé na dlouhých výhonech, na bázi a vrcholcích krátkých výhonů nahloučené a menší, opadavé, řapíky 1–5 mm, čepel kožovitá, šedozelená až nasivělá a čárkovitě eliptická, čárkovitě kopinatá nebo obkopinatá či obvejčitě eliptická, špičatá, tupá nebo zaoblená na vrcholku, báze zúžená, 20–60 × 5–20 mm velká, lysá až hustě drobně pýřitá, se 3–4 páry postranních žilek, spodní silně vystoupavé; květy po 3–6 na koncích krátkých výhonů 1–9 cm dlouhých, stopky květů 7–10 mm, listeny až 12 mm, lůžko 2–3 mm, lysé až drobně pýřité, kalich 0.5–1 mm, koruna 5–8 cm, šedá nebo bílá, laloky žlutě nebo oranžově pruhované se žlutozelenými až červenými špičkami, laloky vzpřímené 14–22 mm, prašníky 5–7 mm; plody jsou červené, kulovitě obvejcovité, 12–15 × 12–13 mm velké; Transvaal, Natal, Zimbabwe, Mozambik, BotswanaPoznámka: Parazituje především na rodu Acacia, někdy na Combretum.
Zóna: -Zdroje: 143
Seznam souvisejících obrázků:

Nižší taxonomické jednotky a kultivary:

 
Agelanthus natalitius subsp. natalitius, rostliny lysé
 
Agelanthus natalitius subsp. zeyheri, výhony, stopky květenství, stopky květů a proměnlivá plocha listů a květů pýřité; Transvaal, Botswana, Zimb...
K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: