pruh

Celastrus dependens
zimokeř
Autor: Wall.
Čeleď: Celastraceae-jesencovité
Rod: Celastrus
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma: Celastrus euphlebiphyllus, Celastrus multiflorus, Celastrus paniculatus, Celastrus paniculatus subsp. multiflorus, Celastrus paniculatus subsp. serratus
Popis: velké opadavé ovíjivé keře podobné Celastrus scandens, kmínek až 23 cm tlustý, kůra bledě hnědá, drsná a popraskaná, v malých šupinách odlupující, větévky pýřité nebo lysé, s výraznými eliptickými lenticelami a hnědou přehrádkovanou dření, úžlabní pupeny malé, 1–2 mm; řapíky 5–16 mm, čepel eliptická, podlouhlá, obdélníková, vejčitá, obvejčitá až víceméně okrouhlá, 50–120 × 25–60 mm velká, vrcholek hrotitý až zašpičatělý, báze klínovitá, okraj pilovitý až vroubkovaně zubatý, lysá, vzácně naspodu v úžlabí žilek pýřitá, 5–7 žilek na každé straně; květenství terminální, latnaté, 5–17 cm, vřeteno a stopky květů někdy krátce plstnaté, stopky květů 3–6 mm, květy zelenavé až bělavé a dvoudomé, sepaly volné, střechovité, polokulovité, brvité, petaly podlouhlé až obvejčitě obdélníkovité, 2–3 × 1.2–1.8 mm velké, terč blanitý a pohárkovitý, slabě 5laločný, tyčinky asi 3 mm, semeníky kulovité; plody 10–13 mm v průměru, smáčklé, kulovité, 3chlopňové, jasně žluté, 3–6semenné, ukryté v oranžovočerveném míšku; Čína, Taiwan, IndiePoznámka: Semena obsahují více než 50% oleje, který je užíván jako lampový olej nebo na mýdlo vyráběné v Yunnanu. Mnohé farmakologické studie mluví o jejich účincích na centrální nervový systém a utišujících vlastnostech alkaloidních částí oleje.
Zóna: 8Zdroje: 110, 111
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: