pruh

Clematis australis
plamének
Autor: Kirk
Čeleď: Ranunculaceae-pryskyřníkovité
Rod: Clematis
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma:
Popis: liána se štíhlými kmínky a větvemi, větévky velmi štíhlé, víceméně pýřité, později lysé; listy 3četné, téměř kožovité až téměř blanité, lysé, řapíky až 50 mm nebo delší, řapíčky víceméně pýřité a asi 10–20 mm, lístky 20–35 mm dlouhé, dole zpeřené a nahoře peřenosečné až peřenoklané; květy jednotlivě nebo po několika v latách, listeny 6–25 mm, samčí květy až 30 mm v průměru, sepal 5–8, jsou bílé až velmi bledě žluté, asi 20 mm délka, vejčitě podlouhlé a tupé, prašníky asi 2 mm dlouhé, samičí sepaly bledě žluté; nažky 3–4 mm, vřetenovité až vejcovité, tmavě červenavě hnědé, v mládí pýřité; Nový ZélandPoznámka: Potřebuje dobrou drenáž a teplou, chráněnou, a jih obrácenou polohu. Vhodný do nádob, není vhodný do chladných zahrad.
Zóna: 8, 9Zdroje: 111, 1126
Seznam souvisejících obrázků:

Nižší taxonomické jednotky a kultivary:

 
Clematis australis 'Green Velvet', listy tmavě zelené a vroubkovaně laločnaté; květy pýřité, smaragdově zelené
 
Clematis australis var. rutaefolia, lístky zpeřené, řapíčky 5–10 mm, úkrojky až 1 cm dlouhé, opět zpeřené až peřenoklané, laloky tupé, až...
K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: