pruh

Cotoneaster integerrimus
skalník obecný
Autor: Medik.
Čeleď: Rosaceae-růžovité
Rod: Cotoneaster
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma: Cotoneaster vulgaris, Mespilus cotoneaster, Ostinia cotoneaster
Popis: opadavý a strnule vzpřímený keř, 20–80 cm (1.5–2 m) vysoký, větve hnědočervené a lysé, zpočátku ale žlutozelené, plstnaté; řapíky 2–8 mm, čepel (široce) vejčitá až široce eliptická, tmavozelená, naspodu a na okrajích hustě světle zeleně až šedavě plstnatá, 15–55 × 10–38 mm velká, vpředu tupá nebo tupě zašpičatělá a s pichlavou špičkou, báze zaoblená, 4–6 hluboce zapuštěných párů žilek; fertilní výhony 15–35 mm, včetně 2–4 listů, květy zvonkovité, bělavé, narůžovělé nebo načervenalé, po 2–7 v převisajících chocholících, květní stopky 3–15 mm dlouhé, češule pohárkovitá, kalich lysý nebo na okraji pýřitý, sepaly tupé, petaly vzpřímené, téměř okrouhlé, asi 3 mm velké, tyčinek 15–20, kvete v IV–V; plodenství řídké, nící, plody (zploštěle) kulovité, (živě až tmavě) červené, 5–11 mm v průměru, mají 2–4 semena; Evropa, severní Asie, Korea RuskoPoznámka: Je světlomilný, snáší velmi vysychavé půdy, roste často na skalách, na živinami bohatších skeletovitých až kamenitých půdách. Nalezneme ho v keřovém patru šípákových doubrav, v lesostepních křovinách teplých oblastí, na slunných skalnatých svazích. U nás roste roztroušeně v nejteplejších polohách pahorkatin, např. v Českém krasu, Českém Středohoří, na jižní Moravě. Původní evropský druh, objevený v roce 1783. V kultuře se pěstuje od roku 1656, jeho sadovnická hodnota není ale příliš velká. Hodí se nejlépe pro suché svahy, terasy a skalnaté nebo kamenité plochy. Je hojně navštěvován včelami, kterým, poskytuje dobrou pastvu. Mnoho skalníků padlo za oběť spále růžokvětých, která se koncem 80. let 20. století rozšířila v Evropě.
Zóna: 6Zdroje: 111, 136, 156, 212
Seznam souvisejících obrázků:

2007.04.03   habitus (Drbákov - Albertovy skály, střední Čechy) (F33)
Seznam lokalizovaných exemplářů:

zdroj lokalita souřadnice    
KHChudenice, americká zahrada (ZČ)- 
Nižší taxonomické jednotky a kultivary:

 
Cotoneaster integerrimus 'Centennial', výška asi 20–30 cm, šířka až 450 cm; listy tmavě modrozelené; plody červené, plodí velmi bohatě; 1988
K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: