pruh

Clerodendrum myricoides
blahokeř
Autor: (Hochst.) Vatke
Čeleď: Lamiaceae-hluchavkovité
Rod: Clerodendrum
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma: Rotheca myricoides
Popis: keře či malé stromy vysoké 100–350 cm (–12 m), kůra šedá, pruhovaná, s lenticelami, nakonec drsná, větve na kolénkách zbytnělé, s vyniklými listovými jizvami, sametové; listy vstřícné nebo po 3–4, vejčité nebo trochu obvejčité, někdy eliptické nebo obkopinaté, až 11(–18) × 5(–8) cm velké, báze klínovitá nebo protažená a sbíhavá, na vrcholku špičaté, na okraji zubaté nebo vzácně celokrajné, naspodu hustě chlupaté, pýřité až téměř lysé, řapíky nezřetelné nebo až 15 mm dlouhé; květy atraktivní, modré nebo purpurové, příležitostně zelenavé s jedním lalokem modrým, nebo modré se 2 laloky bílými, v řídkých latách, korunní trubka 5–10 mm, laloky 8–17 mm dlouhé; plody nakonec černé, až 10 mm dlouhé; AfrikaPoznámka: Listy po rozdrcení páchnou; plody jsou jedlé, užívány jako lék na kožní problémy.
Zóna: -Zdroje: 111, 112
Seznam souvisejících obrázků:

Nižší taxonomické jednotky a kultivary:

 
Clerodendrum myricoides 'Ugandense', výška 90–150 v interiéru, ale venku až 3 m, keře; květy světle a tmavě modré, obvykle 1 fialovomodrý korunn...
K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: