pruh

Crataegus ×macrocarpa
hloh velkoplodý
Autor: Hegetschw.
Čeleď: Rosaceae-růžovité
Rod: Crataegus
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma:
Popis: keř podobný Crataegus palmstruchii, větve dlouhé a často poléhavé, trny 5–60 mm dlouhé, výška 2–5 m; listy tuhé, tmavě zelené, 3–6 × 2–5 cm velké, (okrouhle) vejčité až kosočtverečné, do poloviny pološířky čepele 3–5(–7)laločné, pilovité, špičaté, listy jalových výběžků 6 × 6 cm velké, široce kosočtverečné, laloky v přední polovině až dvou třetinách hrubě pilovité; květy v chocholících, 15–20 mm široké, po 6–10, sepaly kopinaté, čnělky 1–2(–4), mnohdy zčásti srostlé; malvice převislé na dlouhých stopkách, elipsoidní až (válcovitě) kulovité, 10–16 × 10–12 mm velké, často tupě hranaté, jasně červené, na bázi s 5 hrbolky, v malvici jsou většinou 1–2, někdy až 4 semena, někdy nevyvinutá; rozšíření nedostatečně známo, převážně střední EvropaPoznámka: Kříženec Crataegus laevigata a praemonticola. Roste na silikátových i bazických podkladech, častěji na hlubších svěžích půdách. Typická stanoviště jsou křovinaté stráně, lesní okraje, pobřežní křoviny, pastviny, meze, remízky. V ČR je na většině území dost hojně od nížin do podhorských poloh.
Zóna: -Zdroje: 111, 156
Seznam souvisejících obrázků:

Nižší taxonomické jednotky a kultivary:

 
Crataegus ×macrocarpa subsp. macrocarpa, malvice kulovité, 12–15 × 10–12 mm velké, na bázi s 5 hrbolky, pecičky 2–3
 
Crataegus ×macrocarpa subsp. sudetica, keř 2–4 m vysoký, hustě větvený, ostny řídké, 5–12 mm dlouhé, hnědé; listy v obrysu široce až okrouhle ...
K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: