pruh

Alnus kamtschatica
olše kamčatská
Autor: (Callier) Komarov
Čeleď: Betulaceae-břízovité
Rod: Alnus
Zařazeno: 23.10.2010
Synonyma: Alnus fruticosa var. kamtschatica, Alnus kamschatica. Alnus maximowiczii Hultén, Alnus sitchensis var. kamtschatica
Popis: keře se silným hlavním kmínkem téměř zcela přitisklým k zemi, větve vystoupavé, tvoří hustou korunu 1–3 m vysokou, kůra tmavě šedá, se světlejšími lenticelami, pupeny silně pryskyřičnaté; listy oválné, krátce zašpičatělé, báze je asymetricky nebo symetricky zaoblená, 5–10 × 3–7 cm velké, řapíky 1–2 cm dlouhé, okraj ostře zoubkovaný nebo dokonce zvlněně vykrajovaný, naspodu jsou listy světlejší, žláznaté, 8–9 párů postranních žilek; prašníkové jehnědy jsou asi 5–7 cm dlouhé, dost volné, vyrůstají z úžlabí horních listů, pestíkové jsou po 3–6 pospolu, se štíhlými stopkami; šištice oválné, tmavohnědé, 12 mm dlouhé, nažky křídlaté; Dálný východ (Kamčatka, Uda, Sachalin)Poznámka: Poskytuje úkryt zvířatům a má také komerční využití. Kůra a listy poskytují barvivo.
Zóna: -Zdroje: 246
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: