pruh

Coscinium fenestratum
Autor: (Gaertn.) Colebr.
Čeleď: Menispermaceae-lunoplodovité
Rod: Coscinium
Zařazeno: 10.2.2012
Synonyma: Coscinium blumeanum Miq., Coscinium blumeanum var. epeltatum, Coscinium fenestratum var. macrophyllum, Coscinium fenestratum var. ovalifolium, Coscinium maingayi, Coscinium miosepalum, Coscinium peltatum, Coscinium wallichianum, Menispermum fenestratum
Popis: velké liány se žlutým dřevem a šťávou, větévky kulaté, nevýrazně rýhované nebo hladké, zprvu hnědavě plstnaté, později olysávající, nakonec bělavé a s vyniklými řapíkovými jizvami; řapíky zprvu hnědavě plstnaté, 3–16 cm dlouhé, oba konce zřetelně ztlustlé, připojené až 8–27 mm od okraje čepele, čepel obvykle široce vejčitá nebo vejčitá, vzácně poněkud houslovitá s bazálními postranními laloky, báze široce zaoblená, uťatá nebo mělce srdčitá, vzácně široce tupá, vrcholek zašpičatělý, 11–33 × 8–23 cm velká, svrchu olysávající, střední žebro a ostatní hlavní nervy zapuštěné, naspodu často bělavě plstnatá, na bázi dlanitě 5–7žilná a také se 2 páry distálních postranních nervů, tence kožovitá; květy v několikakvětých kulovitých hlávkách 6–7 mm velkých, na stopkách 1–3 cm, uspořádaných v hroznech 5–10 cm dlouhých, květenství jednotlivě nebo po několika, osa a větve štíhlé, hnědě (drobně) plstnaté, listeny šídlovité, 4–5 mm dlouhé, samčí květy přisedlé nebo se stopkami 1 mm, sepaly vně hustě hedvábitě chlupaté, uvnitř lysé, široce eliptické až obvejčité, vnitřních 3–6 žlutých a 1.5–2 mm dlouhých, nejzevnější jsou menší, 1–1.5 mm, tyčinek 6, jsou 1 mm dlouhé, samičí květy mají sepaly stejné jako samčí, patyčinek 6, kyjovitých, 1 mm délka, karpely 3, jsou 2 mm dlouhé, čnělky nitkovité; peckovice jsou téměř kulovité, drobně plstnaté, hnědé až oranžové nebo žlutavé, 28–30 mm v průměru, semena bělavá, téměř kulovitá; Cejlon, již. Indie, Kambodža, Vietnam, Malajsko, Sumatra, Jáva, BorneoPoznámka: Dřevo poskytuje žluté barvivo, dekokt z kmínků a listů je užíván v lékařství. Rostliny mají údajně antiseptické účinky a v Malajsku jsou užívány k ošetřování zranění a vředů.
Zóna: -Zdroje: 273
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: