pruh

Matthaea sancta
Autor: Blume
Čeleď: Monimiaceae-–
Rod: Matthaea
Zařazeno: 11.2.2012
Synonyma: Ficus pulchra, Matthaea calophylla, Matthaea ellipsoidea, Matthaea latifolia, Matthaea sancta var. mindanaoensis, Matthaea sancta var. venulosa, Mollinedia calophylla, Mollinedia latifolia, Mollinedia sancta
Popis: keře či malé stromy, vzácně až 15 m vysoké, mladé větve nakonec lysé; listy kopinatě podlouhlé až podlouhlé, 155–310 × 35–95 mm velké, zašpičatělé, báze je široce klínovitá, uťatá nebo zaoblená, papírovité, často poněkud puchýřnaté, celokrajné nebo v distální části zubaté, lysé, postranní žilky klenuté a daleko od okraje se spojující, svrchu zapuštěné, naspodu výrazně vystouplé, řapíky 2–3 cm dlouhé a lysé; květenství úžlabní, jednotlivě nebo ve svazečcích, samčí vřeteno je 2–3 cm dlouhé, pýřité, s terminálním květem a obvykle 1–2 páry postranních květů na krátkých větvích, lůžko téměř kulovité, asi 3–5 mm v průměru, tepaly 4, drobné, tyčinky 4, volné, nitky široké a krátké, prašníky jsou trojúhlé, samičí květenství podobná, vřeteno nakonec silné a distálně rozšířené, lůžko obkuželovité, asi 12 mm v průměru, uvnitř mezi karpely chlupaté, karpely velmi početné, semeníky hustě chlupaté; peckovice jsou početné, až 25 mm dlouze stopkaté, vejcovité, 18–25 × 11–15 mm velké; Sumatra, Malajský poloostrov, Borneo, Filipíny, Celebes, AnambasPoznámka: Dřevo je těžké, větve užívány jako stavební materiál, listy, kouřeny společně s tabákem, mají ulehčit od bolestí hlavy.
Zóna: -Zdroje: 273, 647
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: