pruh

Scolopia spinosa
Autor: (Roxb.) Warb.
Čeleď: Salicaceae-vrbovité
Rod: Scolopia
Zařazeno: 28.12.2013
Synonyma: Ludia spinosa, Phoberos roxburghii, Rhamnicastrum spinosum, Scolopia fragrans, Scolopia roxburghii, Scolopia roxburghii var. lamponga, Scolopia roxburghii var. ovata
Popis: stromy 6–27 m vysoké, vzácně keře, staré kmeny šedé, hladké, beztrnné, mladé kmínky a výhony jsou opatřeny silnými větvenými trny, mladé výhony nezřídka s jednoduchými úžlabními trny; listy široce klínovité, vzácně na bázi téměř zakulacené, v mládí krásně růžově zbarvené, víceméně kožovité, lysé, 80–180 × 35–80 mm velké, téměř celokrajné až oddáleně vroubkované, řapíky 6–12 mm dlouhé; hrozny jsou 2–8 cm dlouhé, stopky květů 7–11 mm, květy špinavě bílé, sepaly vejčité, vně bělošedě až žlutavě plstnaté, 2.5–4 mm dlouhé, petaly jsou vejčitě kopinaté, lysé, brvité, poněkud větší než sepaly; plody jsou bobule 17–25 mm v průměru, zelené nebo hnědozelené až zelenavě purpurové, za sucha černé, se 6 nebo více, vzácně až 20 červenými semeny; Myanmar, Thajsko, Indočína, Sumatra, Banka, Malajský poloostrov, Jáva, Borneo, Palawan, TalaudPoznámka: Bělové dřevo je špinavě bílé, jádrové oranžovočervené, dost tvrdé a středně trvanlivé, např. na Sumatře je užíváno jako stavební materiál.
Zóna: -Zdroje: 397
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: