pruh

Genista pilosa
kručinka chlupatá
Autor: L.
Čeleď: Fabaceae-bobovité
Rod: Genista
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma: Cytisus pilosus, Genista decumbens, Genista humifusa Thore, Genista repens, Genistoides tuberculata, Spartium pilosum, Telinaria pilosa
Popis: přízemní polštářovitě se rozrůstající keřík, výška 5–50(–150) cm, kmínek je poléhavý, větévky hranaté a kořenující, slabě podélně žebernaté, zelené a později hnědavé, stříbřitě chlupaté až olysalé; listy střídavé, jednoduché, podlouhlé nebo obkopinaté až obvejčité, tmavě zelené, 5–15 mm dlouhé, na vrcholku tupé až přišpičatělé, na obou stranách nebo jen na rubu pýřité až stříbřitě chlupaté, listy jsou na letorostech oddálené, na starších větévkách nahloučeně po 3–4 na krátkých brachyblastech; květy zlatožluté, asi 1 cm v průměru, po 1–3 v úžlabí na krátkých postranních výhoncích, kalich hedvábitý, asi 5 mm dlouhý, spodní pysk 3dílný, kratší než 2dílný horní pysk, pavéza 8–12 mm dlouhá, pavéza a člunek na vnější straně jemně hedvábitě pýřité, květní stopky a kalich přitiskle chlupaté, kalich ještě na plodech vytrvávající, kvete v IV–V(–VII); lusky 10–25(–30) × 2.5–4 mm velké, čárkovitě podlouhlé, stříbřitě pýřité, zploštělé, světle hnědé, 3–8semenné, semena zploštělá, 2–3 mm velká, hnědá; EvropaPoznámka: Světlomilný druh, snášející mírné zastínění; upřednostňuje půdy písčité, kamenité, kyselé, vysychavé. Typická stanoviště jsou výslunné a suché křovinaté stráně, lesní lemy, světliny, lesní ostrohy. Často se nachází spolu s vřesem a kostřavami v podrostu kyselých doubrav a reliktních borů. V Čechách jen vysazována, omezený přirozený výskyt má jen na jihozápadní a jižní Moravě. Bývá používána do skalek.
Zóna: 5Zdroje: 111, 156, 252
Seznam souvisejících obrázků:

2005.05.06   habitus (Botanická zahrada UK Na Slupi) (A10)
2006.05.16   habitus v květu (Botanischer Garten und Botanisches Museum Berlin - Dahlem) (A14)
2005.05.06   květy (Botanická zahrada UK Na Slupi) (A10)
Nižší taxonomické jednotky a kultivary:

Genista pilosa 'Goldilocks', keř 40–60 cm vysoký, ploše kulovitý; kvete velmi bohatě, květy zlatožluté v V–VI
Genista pilosa 'Lemon Spreader', zakrslý, nízký keř se zlatožlutými květy v V–VI; je výborná jako půdní pokryv
Genista pilosa 'Procumbens', pouze 7 cm vysoká, vytváří malé koberečky
 
Genista pilosa 'Superba', habitus křovinatý, až 45 cm vysoká; listy středně zelené; květy žluté
Genista pilosa 'Vancouver Gold', výška jen 15–30 cm, ale až 1 m široká; květy zlatožluté; je výborná jako půdní pokryv
 
Genista pilosa 'Yellow Spreader', nízký a rozkladitý kultivar; květy jasně žluté
K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: