pruh

Chamaecytisus austriacus
čilimníček rakouský
Autor: (L.) Link
Čeleď: Fabaceae-bobovité
Rod: Chamaecytisus
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma: Cytisus austriacus, Cytisus canescens, ?Cytisus graniticus, Cytisus supinus subsp. austriacus
Popis: vzpřímený keř 15–100 cm vysoký, často i poléhavý, letorosty hustě přitiskle chlupaté, tenké, květenství většinou na mladých výhonech; řapíky přitiskle pýřité, listy 3četné, lístky úzce eliptické, úzce kopinaté, (ob)kopinaté nebo obvejčité, 1–3 cm dlouhé, báze úzce klínovitá, svrchu víceméně hustě přitiskle chlupaté, naspodu hustě bělavě hedvábité, občas oboustranně bělavě hedvábité; květy (bledě) žluté nebo zlatožluté, ve vrcholových strboulech po (2–)4–14, květní stopky krátké, s čárkovitým listenem a dvěma šídlovitými listenci, kalich kónicky zvonkovitý, 8–10 mm dlouhý, má odstávající chlupy, horní pysk se 2 trojúhlými zuby, spodní pysk 2zubý a trochu kratší, pavéza 14–22 mm, křídla 14–15 mm dlouhá, člunek je kratší, kvete v VII–VIII; lusky 17–30 × 5 mm velké, hedvábitě přitiskle chlupaté, semena jsou lesklá, hnědá, drobná; střední a jihovýchodní Evropa, KavkazPoznámka: Náročný na živiny, zvláště na vápník, nejčastěji roste na sprašových sedimentech, vápnitých píscích, slínech, vápencích. Výrazně teplomilný a odolný vůči suchu, pouze lokálně hojný. Vyskytuje se hlavně na Balkánském poloostrově, v Čechách pouze na jižní Moravě a v nejteplejších oblastech, v minulosti se nacházel i v Polabí, ale tato izolovaná lokalita dávno zanikla.
Zóna: 6Zdroje: 111, 156, 252
Seznam souvisejících obrázků:

Nižší taxonomické jednotky a kultivary:

 
Chamaecytisus austriacus var. heuffelii, lístky 12–30 mm dlouhé, čárkovitě podlouhlé až spíše obvejčité, spodek přitiskle chlupatý, svrchu nakonec...
K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: