pruh

Synoum glandulosum
Autor: (Sm.) A. Juss.
Čeleď: Meliaceae-zederachovité
Rod: Synoum
Zařazeno: 27.2.2021
Synonyma: Trichilia glandulosa
Popis: stromy 4–20 m vysoké nebo vyšší, někdy s malými deskovými kořeny a často výběžkaté, dřevo červené, kůra drsná a nepravidelně šupinatá; listy 15–20 cm dlouhé, se 3–4 páry lístků, řapíky 2–5 cm dlouhé, lístky jsou téměř obvejčité až eliptické a 50–90 × 25–45 mm velké, distální největší, báze je špičatá, vrcholek tupý až poněkud ostře špičatý, lysé, v úžlabí hlavních žilek naspodu s domatii, žilek 5–7 na každé straně a jsou výrazně obloukovité; kytice složené ze stopkatých a sladce vonných květů, kalich asi 3 mm široký, petaly eliptické, asi 4 mm dlouhé, bílé až narůžovělé; tobolky asi 2 cm v průměru, obvykle 2–3laločné, perikarp někdy s bílým latexem, semena 1–4, arilus červený, částečně zakrývající semeno; endemit Austrálie (Queensland, Nový Jižní Wales)Poznámka: Dřevo je vhodné k uměleckému řezbářství, ale stromy jsou často slabé a s dutými kmínky, a tak je množství vhodného dřeva omezené.
Zóna: -Zdroje: 1339
Seznam souvisejících obrázků:

Nižší taxonomické jednotky a kultivary:

 
Synoum glandulosum subsp. glandulosum, kytice mnohem kratší než listy, květy obvykle 4četné; východní pobřeží Austrálie
 
Synoum glandulosum subsp. paniculosum, kytice téměř zdéli listů, květy jsou 5četné; při severovýchodním pobřeží Austrálie
K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: