pruh

Quercus pedunculiflora
dub stopkatý či sivozelený
Autor: K. Koch
Čeleď: Fagaceae-bukovité
Rod: Quercus
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma: Quercus brutia, Quercus pedunculata subsp. pedunculiflora, Quercus rhodopea
Popis: strom s mohutně a široce rozložitou, nahoře nepravidelně protáhle polokulovitou korunou, vysoký okolo 30 m, podobný Quercus robur, letorosty lysé a hnědavé, s dost velkými eliptickými lenticelami, pupeny vejcovité, často 4hranné, 5–8 mm dlouhé, šupiny okrouhlé, brvité; listy proměnlivé, podlouhle obvejčité, obvejčité až eliptické, 6–18 × 4–10 cm hluboce chobotnatě laločnaté, na každé straně 3–7 laloků, ty mají ojediněle 1–3 tupé a široké zuby, laloky jsou velmi nestejné a ve spodní části listů velmi krátké, výkrojky zasahují do pětiny až čtvrtiny šířky čepele, báze čepel srdčitá, ouškatá, naspodu jsou listy nasivělé a okolo hlavní žilky slabě chlupaté, později dost lysé, 6–8 párů žilek, řapíky 3–10 mm dlouhé, palisty brzy opadavé; samčí jehnědy 4–10 cm dlouhé, stopka plstnatá nebo pýřitá, okvětí téměř k bázi rozčleněné na 6 čárkovitých, vně plstnatých cípů, tyčinek 6–10, samičí květenství se stopkou 8–15 cm, okvětí zvonkovité nebo miskovité, 6–8laločné, cípy krátké; plody po 1–4 na stopkách většinou delších než 7 cm (až 15 cm dlouhých), žaludy 2–4 cm dlouhé, vejcovité, třetinou v číšce, číška polokulovitá, silnostěnná, 14–22 mm vysoká a 15–23 mm široká, žlutavě sametově plstnatá či pýřitá, šupiny má tmavohnědé, řídce chlupaté, široce trojúhlé; Balkán, Malá Asie, KavkazPoznámka: Má podobné ekologické nároky jako dub letní, teplomilná, snáší sušší půdy a silnější mrazy než dub letní. Mohl by ho proto na vhodných stanovištích nahradit. U nás se nevyskytuje, zřejmě chybí i na Slovensku.
Zóna: 6Zdroje: 111, 246, 1064
Seznam souvisejících obrázků:

Nižší taxonomické jednotky a kultivary:

 
Quercus pedunculiflora 'Aureovariegata', malý strom; listy 3–8 cm dlouhé a 1–4 cm široké, velmi nepravidelně nerovnoměrně laločnaté, okraj nepravide...
 
Quercus pedunculiflora var. pedunculiflora, listy na rubu i v dospělosti zřetelně pýřité;
 
Quercus pedunculiflora var. virescens, listy na rubu zpočátku pýřité, později částečně nebo téměř olysávající
K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: