pruh

Ribes triste
meruzalka smutná
Autor: Pall.
Čeleď: Grossulariaceae-srstkovité
Rod: Ribes
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma: ?Ribes altissimum, Ribes rubrum var. alaskanum, Ribes rubrum var. propinquum, Ribes rubrum var. rubellum, Ribes triste var. albinervium
Popis: nízký, přízemně poléhavý až plazivý keř, obrys nepravidelný, výška do 50 cm, méně často vzpřímený a až 75 cm vysoký, netrnitý, kůra je světle hnědá, v pruzích odlupčivá, větévky lysé nebo v mládí pýřité; listy tenké, okrouhle ledvinité, 3–10 cm široké, nejčastěji 3laločné, svrchu tmavě zelené a lysé, naspodu světlejší a chlupaté, laloky hrubě pilovité, báze nejčastěji srdčitá; květy v trochu žláznatých hroznech po 3–7, hrozny 2–5 cm dlouhé, nejčastěji kratších než listy, červenavé, stopky květů 2.5–5 mm, kalich lysý, laloky vzpřímené, 1.5–2.5 mm, petaly 0.7–1.3 mm, vějířovité, vzácně užší, tyčinky téměř stejné jako petaly, čnělky tlusté, semeníky lysé, kvete V–VI; plody hladké, (jasně) červené, 6–10 mm tlusté; Severní Amerika, Čína, Japonsko, Rusko, KoreaPoznámka: Plody jsou jedlé. Rostliny bývají užívány pro selekci a hybridizaci s pěstovanými odrůdami pro vypěstování odrůd odolných proti chladu pro severské oblasti.
Zóna: 2Zdroje: 111, 250
Seznam souvisejících obrázků:

Nižší taxonomické jednotky a kultivary:

 
Ribes triste var. repens, čepel tlustá a 30–45 mm, řapíky 15–25 mm dlouhé; Čína, Mongolsko
 
Ribes triste var. triste, čepel tenká, až 6 cm, řapíky 3–6 cm; Čína, Japonsko, Korea, Rusko, Severní Amerika
K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: