pruh

Rubus caesius
ostružiník sivý
Autor: L.
Čeleď: Rosaceae-růžovité
Rod: Rubus
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma:
Popis: poloplazivý, částečně vystoupavý a výběžkatý keř, má dlouhé, různě spletitě nepravidelně obloukovitě uspořádané řídké šlahouny, výška do 80(–150) cm, větve až 4 m dlouhé, prýty silně ojíněné, větš. lysé, ostny řídké a stejnotvaré, šídlovitě štětinovité; listy tenké, většinou 3četné, řapíky 4–7 cm, na líci po délce jemně žlábkovaný, krátce stopkatě žláznatý a asi s 15–20 štíhlými ostny, palisty kopinaté až široce kopinaté, lístky hrubě a nepravidelně zoubkované, (široce) vejčitě kosočtverečné nebo elipticky kopinaté, 3–10 cm dlouhé, s ojediněle 3laločným středním lístkem, svrchu lysé, zelené, naspodu měkce chlupaté a šedé; květy bílé, 3 cm široké, stopky květů mají 10–30 mm, květy jsou v chudokvětých, žláznatě chlupatých a ostnitých chocholících, petaly široce eliptické, sepaly vejčitě kopinaté, kvete V–X; plody černé, modře ojíněné, téměř kulovité; Evropa, severní Asie až Altaj, Severní AmerikaPoznámka: Roste v prosvětlených lužních lesích, vrbinách, borech, zarůstá průseky, okraje silnic a cest, úhory, rumiště. Vyhledává půdy slabě humózní, minerálně středně bohaté, mírně kyselé až alkalické, často vápenaté. V ČR patří mezi nejrozšířenější ostružiníky. Roste od nížin do podhorských poloh, vzácně vystupuje do hor. Mladé listy mohou sloužit jako náhražka čaje.
Zóna: 5Zdroje: 111, 156, 251
Seznam souvisejících obrázků:

Nižší taxonomické jednotky a kultivary:

 
Rubus caesius 'Laciniatus', nízký, poléhavý keřík, šlahouny dlouhé, ojíněné; listy nepravidelně dělené, nepravidelně výrazně zubat...
K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: