pruh

Maclura pomifera
maklura jablkovitá
Autor: (Raf.) C. K. Schneid.
Čeleď: Moraceae-morušovníkovité
Rod: Maclura
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma: Maclura aurantiaca, Ioxylon aurantiacum, Ioxylon pomiferum, Toxylon pomiferum
Popis: menší dvoudomé stromy nebo keře, v domovině až 20 m vysoké, koruna řidší, borka oranžově hnědá a hluboce brázditá, dřevo žluté a trvanlivé, větévky trnité, olivově zelené nebo zelenožluté, nakonec lysé, trny až 30 mm dlouhé, zimní pupeny jsou krátké a kulovité; listy široce eliptické, vejčité, vejčitě kopinaté či podlouhle kopinaté, 4–16 cm dlouhé a až 10 cm široké, lesklé, báze trochu srdčitá nebo zaoblená, (dlouze) zašpičatělé, na rubu hustě chlupaté, někdy nakonec lysé, řapíky 15–40 mm dlouhé; samčí květenství v podobě vlasaté koule, kvete V–VI; plodenství žlutozelené až žlutooranžové (u nás jen zelené), pomerančovité, 8–15 cm velké, kulovité, nejedlé, semena krémová či světle hnědá, oválná až podlouhlá, 8–12 × 5–6 mm velká; původně Arkansas, Oklahoma, Texas, dnes široce rozšířená v ostatních státechPoznámka: Velmi teplomilná, v našem klimatu plodí jen velmi omezeně, statné stromy se vyskytují na Moravě (Židlochovice a Lednice); pěstuje se jen vzácně, především v botanických zahradách a parcích, je vhodná jako solitéra, velmi dobře snáší řez, dá se pěstovat i jako keř v živých plotech; listy lze krmit housenky bource morušového. Začala se pěstovat rok po svém objevení, tedy 1818. První introdukce v 1865 v Hluboké. Poskytuje cenné, dost pevné a hedvábně lesklé dřevo. Plodenství jsou nejedlá. Ve Spojených státech se maklury používaly do živých plotů.
Zóna: 6, 7Zdroje: 111, 118, 136, 246
Seznam souvisejících obrázků:

2006.10.10   barevný scan, podzimní zbarvení (Mělník - Neuberk) (A3)
2005.10.05   habitus (Botanischer Garten und Botanisches Museum Berlin - Dahlem) (A14)
2009.08.28   habitus (Lednice na Moravě, park) (E4)
2006.10.10   habitus na podzim (Mělník - Neuberk) (A3)
?   scan (areál ZOO Praha) (X2)
2006   scan (Mělník - Neuberk) (A3)
Seznam lokalizovaných exemplářů:

zdroj lokalita souřadnice    
KHLednice (JM)- 
KHŽidlochovice (JM)- 
Nižší taxonomické jednotky a kultivary:

 
Maclura pomifera 'Fan d'Arc', odolná; listy velké a tmavé
Maclura pomifera 'Inermis', větévky bez trnů
 
Maclura pomifera 'Pulverulenta', bělavě pomoučené listy
 
Maclura pomifera 'White Shield', vzpřímeně rozkladité, okrouhlé, asi 10.5 × 10.5 m velké, beztrnné; listy jsou leskle tmavě zelené, na podzim ...
K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: