pruh

Ailanthus triphysa
pajasan
Autor: (Dennst.) Alston
Čeleď: Simaroubaceae-simarubovité
Rod: Ailanthus
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma: Ailanthus fauveliana, Ailanthus imberbiflora, Ailanthus imberbiflora var. macartneyi, Ailanthus malabarica, Ailanthus philippinensis, Adenanthera triphysa, Hebonga mollis, Hebonga obliqua, Hebonga siamensis, Pongelion fauvelianum, Pongelion imberbifolia, Pongelion malabaricum
Popis: stálezelené stromy až 30 m vysoké, vzácně až 45–60 m s kmenem až 50 cm tlustým, kůra tlustá, drsná, často jasně červeně pryskyřičnatě zrnitá; listy mají 6–30 párů lístků, jsou 20–70 cm dlouhé, lístky svrchu lysé, naspodu víceméně pýřité, šikmo vejčitě kopinaté až podlouhle kopinaté, vzácně vejčité nebo podlouhlé, srpovité, zašpičatělé, 5–26 × 2.5–6 cm velké, nervy v 8–20 párech, svrchu jsou víceméně zapuštěné, na konci středního žebra na rubu obvykle chlupatá žláza; laty husté a mnohokvěté, víceméně pýřité a asi 20–60 cm dlouhé, listeny malé, vejčité až trojúhlé, opadavé, stopky květů asi kolem 4 mm dlouhé, kalich pýřitý, do 1 mm dlouhý, laloky trojúhlé, špičaté, asi zdéli trubky, petaly (téměř) lysé, asi 3–5 × 1–1.5 mm velké, nitky asi 1–3 mm dlouhé u samičích a 3–6 mm u samčích květů, prašníky asi 1.2 × 1 mm u samčích a menší u samičích květů, karpely většinou po 3, lysé, asi 2–2.5 × 1–1.5 mm, blizna 2–4laločná; křídlaté plody 45–80(–130) mm dlouhá; Indie, Srí Lanka, Malajský poloostrov, Čína, Austrálie, Myanmar, Thajsko, VietnamPoznámka: Pryskyřice je používána jako kadidlo a v tradiční indické medicíně. V Indočíně se kůra pálí jako kadidlo. Kůra a listy jsou používány také k výrobě tonika, zvláště pro poporodní období. Dřevo je používáno k výrobě dřeváků (Luzon), k výrobě rybářských lodí, katamaranů, držadel dýk a pochev (Indie).
Zóna: -Zdroje: 111, 278, 647
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: