pruh

Rosa acicularis var. bourgeauiana
růže jehličkovitá
Autor: (Crép.) Crép.
Čeleď: Rosaceae-růžovité
Rod: Rosa
Druh: Rosa acicularis
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma: Rosa bourgeauiana subsp. sayi, Rosa bourgeauiana var. sayana, Rosa bourgeauiana, Rosa collaris, Rosa majalis, Rosa sayi
Popis: květy větší, až 5 cm v průměru; plody více kulovité; kmínky obvykle nízké, 30–100 cm výška, hustě pokryté rovnými štětinami nebo slabými ostny; palisty jsou 15–20 mm dlouhé, lehce pýřité a obvykle naspodu žláznaté, volná část je kopinatá nebo vejčitá, řapíky a vřetena jsou poněkud pýřitá a žláznatá, lístků obvykle 5–7 a jsou široce eliptické, 15–50 mm délka, obvykle jsou na obou koncích zaoblené nebo tupé, téměř přisedlé, víceméně dvojitě pilovité se žláznatými zuby, tenké, svrchu lysé nebo téměř, naspodu bledší a lehce pýřité; květy jsou obvykle jednotlivě, vzácně po 2–3, stopky květů 1–3 cm, lysé, češule je téměř kulovitá nebo okrouhle eliptická, lysá, za plodu 12–15 mm široká, sepaly jsou kopinaté, ocasovitě zašpičatělé, asi 2 cm dlouhé, vytrvávající, petaly jsou široce obsrdčité, 20–25 mm délka, růžové, čnělky vytrvávající, nevyniklé; Ontario až Colorado, Montana a MackenziePoznámka:
Zdroje: 111, 465
Seznam souvisejících obrázků:

K nižší taxonomické jednotce můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: