pruh

Malus pumila var. sylvestris
jabloň obecná
Autor: (L.) Mill.
Čeleď: Rosaceae (Malaceae)-růžovité (jabloňovité)
Rod: Malus
Druh: Malus pumila
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma: Malus acerba, Malus communis var. sylvestris, Malus sylvestris, Pyrus acerba, Pyrus malus var. austera, Pyrus malus var. glabra
Popis: keře až stromky, 4–10 m vysoké, koruna široká, větve často kolcovatí, letorosty šedohnědé až černofialové, lysé, jen na konci chlupaté, pupeny jsou kuželovité až vejčitě kuželovité, okraje šupin bíle chlupaté; listy široce eliptické až okrouhle vejčité, 3–7 cm dlouhé, svrchu tmavozelené a lesklé, naspodu světlejší, řapíky 1–3 cm; květy po 4–6, bílé a vně narůžovělé, 3–4 cm široké, 18–22 tyčinek, 5 lysých čnělek, kalich nejvýš slabě chlupatý; plody žlutozelené, líčko červené, mají 2–4 cm v průměru, kyselé a lysé; EvropaPoznámka: Dožívá se přes 100 let. Je světlomilná, snáší slabě zastínění. Nároky na vláhu jsou střední, vyrovná se i se suššími podklady. Roste na různých horninách, snáší i mírně kyselé půdy, klimaticky nenáročná, k mrazu odolná, snáší kouřové plyny, roste dobře ve městech. U nás roste roztroušeně na celém území, nejčastěji na okraji lužních lesů, v doubravách, na sutích, křovinatých stráních. V květu je velmi dekorativní, skýtá dobrou pastvu včelám, potravu ptákům a zvěři. Dřevo nacházelo uplatnění ve stolařství a řezbářství pro tvrdost, pevnost, zabarvení, plané jabloně jsou používány jako robouvací podnože.
Zdroje: 111, 156, 250
Seznam souvisejících obrázků:

2005   scan (arboretum Kostelec n. Černými lesy) (A5)
Seznam lokalizovaných exemplářů:

zdroj lokalita souřadnice    
PPKroměříž – zámek (JM)184 metrů n.m., 49°18'21,471'' sev. šířky, 17°23'20,14'' vých. délky
K nižší taxonomické jednotce můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: