pruh

Juniperus communis subsp. alpina
jalovec obecný
Autor: (Neilr.) Čelak.
Čeleď: Cupressaceae-cypřišovité
Rod: Juniperus
Druh: Juniperus communis
Zařazeno: 7.6.2007
Synonyma: Juniperus communis var. alpina, Juniperus communis subsp. alpina, Juniperus communis subsp. nana, Juniperus communis var. jackii, Juniperus communis var. montana, Juniperus communis var. saxatilis, Juniperus alpina, Juniperus sibirica, Juniperus nana, Juniperus communis subsp. nana
Popis: keře vysoké do 1 m, rozkladité až kobercovité, větve poléhavé; jehlice 4–8(–15) × 1–2 mm velké, tmavozelené, lesklé a k větévce téměř přitisklé, ve sblížených přeslenech od sebe 2–5 mm vzdálených, čárkovitě kopinaté, někdy se téměř překrývající, stomatální pruh svrchu 2× nebo vícekrát širší než zelené okrajové pruhy, vrcholek špičatý až tupý a hrotitý; semenné šištice 6–9 mm, kratší než listy; Grónsko, Kanada (Britská Kolumbie), USA (Kalifornie, Oregon, Washington); u nás pouze v oreofytiku vysokých Sudet, celkové rozšíření je v horách severní polokoulePoznámka: Světlomilný, nesnáší jakýkoliv zástin. Přizpůsobivý rozmanitému množství vláhy, snáši vysýchavá i silně podmáčená stanoviště. Roste na podkladech velmi různého složení, od vápenců po horniny kyselé, snese čistá rašeliniště. Vůči klimatickým extrémům lhostejný. V ČR roste v Krkokoších a Jizerských horách a v Jeseníkách. Jeho porosty byly často ničeny vypalováním pro rozšiřování pastevních ploch. Je proto zákonem chráněný, v kultuře málo známý.
Zdroje: 118, 123, 156
Seznam souvisejících obrázků:

2007.10.08   habitus (rašeliniště Jizery, polská strana, Jizerské hory) (F49c)
2007.10.08   habitus (rašeliniště Jizery, polská strana, Jizerské hory) (F49c)
2007.10.08   habitus (rašeliniště Jizery, polská strana, Jizerské hory) (F49c)
K nižší taxonomické jednotce můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: