pruh

Andira
andira
Autor: Juss.
Čeleď: Fabaceae-bobovité
Zařazeno: 31.12.2006
Popis: obvykle velké beztrnné stromy, listy střídavé, lichozpeřené, lístky povětšinou vstřícné, květy většinou fialové, roztroušené podél větví nebo ve velkých terminálních latách, často hustě nahloučené, téměř přisedlé, listeny a listence malé, opadavé, kalich uťatý, zuby krátké nebo nezřetelné, pavéza téměř okrouhlá, krídla téměř rovná, podlouhlá, tupá, člunek podobný křídlům, semeníky stopkaté nebo vzácně téměř přisedlé, se 2–4 vajíčky, čnělky krátké, blizna terminální, plody jsou peckovicovité, vejcovité, nepukavé, semeno 1; asi 30–40 druhů v trop. Americe a Africe; [111, 204]Poznámka: -
Množení: -

Nároky: -

Použití: Andira araroba: žlutý prášek vyplňující trhliny v odumřelých částech dřeva je droga, pryskyřičný sekret se používá při léčbě revmatismu a kožním lékařství; Andira retusa: odporně hořká kůra se v lidovém léčitelství využívá proti hlístům; Andira inermis: kůra a semena jako projímadlo, ke snížení horečky a proti hlístům.
latinskyčeskypočet nižších jednotek
 
Andira ararobaandira0
Andira inermisandira0

Celkem v databázi:
Druhy a mezidruhoví kříženci: 2
Ostatní: 0

K rodu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: