pruh

Cercis
zmarlika
Autor: L.
Čeleď: Fabaceae (Caesalpiniaceae)-bobovité (sapanovité)
Zařazeno: 31.12.2006
Popis: opadavé nízké stromy nebo keře, listy střídavé, jednoduché, celokrajné, žilnatina dlanitá, palisty malé a opadavé, vejčité, tenké, květy 5četné, souměrné, oboupohlavné, ve svazečcích, řidčeji v hroznech, vyrůstají někdy i z kmene, jinak z větví, dřevina kvete před rašením listů, listeny šupinovité, listence drobné nebo chybí, kalich malý, (krátce) zvonkovitý, nestejně 5zubý, zuby široce trojúhlé, koruna motýlovitá, složená z nestejných plátků, 3 horní jsou menší, tyčinek 10, volných, nitky často ve spodní části chlupaté, semeníky krátce stopkaté, vajíček 2–10, plody jsou ploché stopkaté pukavé či nepukavé lusky se 4–7 semeny, obvykle podél ventrálního švu úzce křídlaté, semena protáhle okrouhlá, zploštělá; 11 druhů ze Severní Ameriky, Evropy a Asie; jsou to fylogeneticky velmi staré dřeviny, jejich pozůstatky byly nalezeny v křídových vrstvách a ve spodním oligocénu ve Francii a v miocénu v Rusku, Japonsku a Severní Americe; [110, 111, 136, 252, 453]Poznámka: -
Množení: semenem na jaře, roubováním druhů a kultivarů ze kterých nemáme semena na kořeny C. siliquastrum v zimě ve skleníku, rovněž můžeme řízkovat narychlené rostliny.

Nároky: vyhovuje jim hluboká, lehká, výživná, nepříliš suchá alkalická půda na plném slunci; C. canadensis upřednostňuje půdy vlhčí, C. siliquastrum suché.

Použití: jsou to atraktivní dřeviny, obzvláště v době květu (kvetou před olistěním); jejich významným znakem je kauliflorie (jev, kdy květy vyrůstají přímo ze starého dřeva, tj. z loňských i starších větví a také přímo z kmene); vysazujeme je solitérně nebo na okraje skupin v parkových úpravách a větších zahradách.
latinskyčeskypočet nižších jednotek
 
Cercis canadensiszmarlika kanadská56
Cercis chinensiszmarlika čínská11
Cercis chingiizmarlika1
Cercis chunianazmarlika0
Cercis giganteazmarlika0
Cercis glabrazmarlika1
Cercis griffithiizmarlika Griffithova0
Cercis mexicanazmarlika mexická0
Cercis occidentaliszmarlika západní3
Cercis racemosazmarlika0
Cercis reniformiszmarlika2
Cercis siliquastrumzmarlika Jidášova11

Celkem v databázi:
Druhy a mezidruhoví kříženci: 11
Ostatní: 85

K rodu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: