pruh

Cephalanthus
hlavoš
Autor: L.
Čeleď: Rubiaceae-mořenovité
Zařazeno: 31.12.2006
Popis: opadavé nebo stálezelené keře, popř. menší až velké stromy, pýřité nebo lysé, listy vstřícné nebo v přeslenech po 3–4, krátce řapíkaté, palisty krátké, květy dost malé, 4četné, oboupohlavné, sdružené v kulovitých stopkatých hlávkách, skládajících terminální nebo vrcholově úžlabní květenství, bílé či žlutavé, češule obkuželovitá, kalich krátce trubkovitý, lem 4–5zubý nebo 4–5laločný, laloky vzpřímené nebo odstálé, koruna (nálevkovitě) trubkovitá, lem 4–5laločný, laloky vzpřímené nebo rozestálé, tyčinky po 4–5, nitky krátké, semeníky 2pouzdré s 1 vajíčkem v pouzdru, čnělky nitkovité, prodloužené, plody jsou obkuželovité až obkónické, skládají kulovitá plodenství, semena podlouhlá či podlouhle elipsoidní, na vrcholku s bílým arilem, osemení je blanité, někdy krátce křídlatá; asi 6–8(–17?) druhů převážně v Americe, také v Africe a Asii; [110, 111, 236, 467]Poznámka: -
Množení: semeny, a to nejlépe již na podzim, jinak na jaře, v červnu můžeme množit zelenými řízky nebo i řízky z narychlených rostlin v předjaří.

Nároky: vyhovuje jim vlhká hlinitopísčitá půda na přímém slunci.

Použití: můžeme je použít do skupin neobvyklých okrasných keříků v menších zahradách nebo v arboretech na okraje vodních nádrží nebo potůčků, jsou to velice zajímavé dřeviny.
latinskyčeskypočet nižších jednotek
 
Cephalanthus angustifoliushlavoš úzkolistý0
Cephalanthus glabratushlavoš olysalý0
Cephalanthus natalensishlavoš0
Cephalanthus occidentalishlavoš západní4
Cephalanthus salicifoliushlavoš vrbolistý0
Cephalanthus tetrandrahlavoš0
Cephalanthus [kultivar]hlavoš1

Celkem v databázi:
Druhy a mezidruhoví kříženci: 6
Ostatní: 5

K rodu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: