pruh

Cunninghamia
ostrolistec
Autor: R. Br.
Čeleď: Cupressaceae-cypřišovité
Zařazeno: 7.6.2007
Popis: stálezelené, jednodomé stromy, větve v přeslenech, někdy nepravidelných, zimní pupeny vejcovité, listy spirálovitě uspořádané, přisedlé, kopinaté nebo čárkovitě kopinaté, stomatální pruhy na obou stranách, ale svrchu méně, báze protažená, okraj jemně pilovitý, samčí šištice terminální, ve svazečcích, mikrosporofyly početné, spirálovitě uspořádané, přisedlé, prašná pouzdra 3, semenné šištice po 1–3, terminální, kulovité, vejcovité či cylindricky vejcovité, listeny a šupiny šištic spirálovitě uspořádané, přisedlé, listeny vytrvávající, široce vejčité nebo trojúhle vejčité, ploché, velké, kožovité, báze srdčitá, dlouze zašpičatělé, semena 3, plochá, se 2 úzkými postranními křídly; 1 druh; [110, 401]Poznámka: Rod původně zařazen v čeledi Taxodiaceae
Množení: hezké rostliny vypěstujeme jen z importovaného osiva, vyséváme v únoru ve skleníku, řízky je možno zakořeňovat v červenci až srpnu.

Nároky: hlinitopísčité, teplé půdy v chráněné polostinné poloze v mírných oblastech, na zimu vyžaduje dobrý kryt, vzrostlejší rostliny jsou odolnější.

Použití: -
latinskyčeskypočet nižších jednotek
 
Cunninghamia lanceolataostrolistec kopinatý16

Celkem v databázi:
Druhy a mezidruhoví kříženci: 0
Ostatní: 16

K rodu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: