pruh

Sciadopitys
pajehličník
Autor: Siebold & Zucc.
Čeleď: Sciadopityaceae-pajehličníkovité
Zařazeno: 9.6.2007
Popis: stálezelené stromy s užší, kuželovitou korunou, větve krátké, tenké, vodorovně odstávající, v mládí přeslenité, borka dost hladká, v dlouhých a tenkých pruzích odlupující, pupeny malé a červenohnědé, šedoplstnaté, mladé výhony lysé, se spirálovitě uspořádanými, zprvu zelenými, později hnědými šupinovitými listy, listy jsou dvojího typu, malé a šupinovité, asi 5 × 1 mm velké, těsně přiléhající a pak svazečkovitě uspořádané, svrchu leskle zelené, naspodu matně zelené, po 20–30 v přeslenech, po 2 letech opadávající, květy jednodomé, samčí po více v hustých hlávkách na koncích výhonů, samičí květy jednotlivě, terminální, šišky vejcovitě podlouhlé, s tlustými a dřevnatými šupinami, ve 2. roce dozrávající, semena vejcovitá, křídlatá; 1 druh; [130, 401]Poznámka: -
Množení: semena dovážená většinou z Japonska vyséváme v předjaří ve skleníku, nebo můžeme řízkovat z vrcholků v červenci, méně známé je roubování na vlastní kořeny v polovině března.

Nároky: spokojí se téměř s každou půdou bez vápníku, zvláště je-li lehká, živná, nepříliš suchá ale písčitá. Tmavé jehličí si udrží jen při dostatku živin. Na vhodném a chráněném místě je odolný nejen proti zimě, ale i proti vedru. Řez snáší dobře.

Použití: -
latinskyčeskypočet nižších jednotek
 
Sciadopitys verticillatapajehličník přeslenitý82

Celkem v databázi:
Druhy a mezidruhoví kříženci: 1
Ostatní: 82

K rodu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře:

2013-04-25
Jmenuji se Václav Pražák a s manželkou Monikou žijeme v Chotovinách. Na naší zahradě se nachází zřejmě největší a nejstarší pajehličník v ČR. Jeho stáří je odhadováno na 80 let.Pokud by měl někdo zájem o foto, rád vyfotím. tento skvost