pruh

Thuja
zerav
Autor: L.
Čeleď: Cupressaceae-cypřišovité
Zařazeno: 9.6.2007
Popis: stromy nebo keře, stálezelené a jednodomé, větévky uspořádané v jedné rovině, zploštělé, listy ve 4 řadách, šupinovité, dvoutvárné, lícní pár obvejčitě kosočtverečný, postranní člunkovité, překrývající lícní pár, naspodu bez výrazných stomatálních pruhů, samčí šištice se 2–6 páry sporofylů, každý má 2–4 prašná pouzdra, semenné šištice terminální, jednotlivé, elipsoidní, nejčastěji 9–14 mm dlouhé, pukající prvním rokem, šupin mají 8–12, plochých, větší 2 nebo 3 páry jsou fertilní a každá fertilní má 1–3 semena, semena plochá a se 2 postranními úzkými křídly; 5 druhů ve východní Asii, východní a západní Severní Americe; zeravy byly nazývány stromy života (17. století), protože pryskyřice byla užívána v lékařství v západní Evropě; dřevo je červenavé, lehké a trvanlivé, některé z velkých druhů jsou proto cenné stromy na dřevo; [110, 123, 124, 401]Poznámka: -
Množení: vzrůstné trvanlivé stromy všech původních druhů získáme výhradně ze semene, všechny kultivary množíme řízkováním, roubování v předjaří ve skleníku je vhodné pro vzácnější pomalu kořenící a pomalu rostoucí kultivary a novinky.

Nároky: nejlépe jim vyhovuje volné, slunné stanoviště v dobré, výživné, dost vlhké půdě, jen T. orientalis (Platycladus orientalis) snáší půdy výhřevnější a teplejší, na bohatších a vlhčích půdách roste podobně jako T. plicata, jen o něco bujněji ale trpí pak silnějšími mrazy.

Použití: -
latinskyčeskypočet nižších jednotek
 
Thuja koraiensiszerav korejský3
Thuja occidentaliszerav západní308
Thuja plicatazerav obrovský80
Thuja standishiizerav japonský1
Thuja standishii × plicatazerav2
Thuja sutchuenensiszerav0
Thuja [kultivar]zerav1

Celkem v databázi:
Druhy a mezidruhoví kříženci: 6
Ostatní: 395

K rodu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: