pruh

Laburnum
štědřenec
Autor: Medik.
Čeleď: Fabaceae-bobovité
Zařazeno: 31.12.2006
Popis: opadavé keře nebo menší stromky se zelenou kůrou, větve dlouhé a velmi krátké, postranní větve převislé, listy střídavé, 3četné, palisty malé, lístky celokrajné, květy žluté, motýlovité, v bezlistých převislých hroznech, listeny a listence drobné, kalich nepravidelně zvonkovitý, 2pyský a krátce 5zubý, horní pysk 2zubý, spodní 3zubý, pavéza trochu delší než člunek a křídla, křídla obvejčitá, člunek kratší než křídla, tyčinek 10, semeníky stopkaté, vajíčka početná, plody jsou dlouze stopkaté, smáčklé, podlouhlé až čárkovité lusky, slabě křídlaté, semena ledvinitá; 2 druhy v Alpách, jižní Evropě a Malé Asii; [110, 111, 252]Poznámka: -
Množení: semeny, L. ×watereri ‘Vossii’ dřevitými řízky v X, nejobvyklejší je očkování v létě nebo roubování na jaře.

Nároky: L. alpinum je vápnobojný, L. anagyroides vápnomilný, půda jim vyhovuje dobrá, lehčí až písčitá, na plném slunci.

Použití: původní druhy uplatníme v sadových úpravách jako solitéry a do skupin, jednotlivě rovněž v soukromých zahradách, jsou to velmi bohatě a nápadně kvetoucí dřeviny. Jsou však značně jedovaté a proto nevhodné pro výsadby zvláště do blízkosti např. dětských hřišť.
latinskyčeskypočet nižších jednotek
 
Laburnum alpinumštědřenec alpský7
Laburnum anagyroidesštědřenec obecný12
Laburnum ×watererištědřenec Watererův3

Celkem v databázi:
Druhy a mezidruhoví kříženci: 3
Ostatní: 22

K rodu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: