pruh

Liriodendron
liliovník, lyriovník, tulipánovník
Autor: L.
Čeleď: Magnoliaceae-šácholanovité
Zařazeno: 31.12.2006
Popis: opadavé mohutnější stromy, borka hluboce brázditá, letorosty trochu hranaté, pupeny krátce stopkaté, kryté dvěma palisty obalujícími list, který raší později, listy střídavé, nejčastěji 4(–6)laločné, dlouze řapíkaté, květy konečné, jednotlivě, zvonkovité, okvětních plátků je 9, tři vnější rozestálé až dolů ohnuté a kalichovitě zabarvené, 6 vnitřních je vzpřímených, ve 2 přeslenech po 3, plody jsou křídlaté nažky uspořádané v šišticovitých souplodích; 2 druhy v Severní Americe a Číně; [111, 118]Poznámka: Doporučovaný český rodový název - liliovník - uvádí Botanický slovník rodových jmen cévnatých rostlin (Skalická, A., Větvička, V., Zelený, V., 2012). I. Novák
Množení: semeny, kultivary hřížíme nebo roubujeme v zimě ve skleníku na hrnkované, lehce narašené semenáče příslušného druhu.

Nároky: nejlépe jim vyhovují písčitohlinité, hluboké a vlhké půdy na osluněném až mírně zastíněném stanovišti.

Použití: jsou to dekorativní dřeviny vhodné jako solitéry nebo i v menších skupinách do sadových úprav či do alejí, mají pěkný robustní vzrůst a hezké podzimní vybarvení listů.
latinskyčeskypočet nižších jednotek
 
Liriodendron chinenseliliovník čínský1
Liriodendron tulipiferaliliovník tulipánokvětý32

Celkem v databázi:
Druhy a mezidruhoví kříženci: 2
Ostatní: 33

K rodu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: