pruh

Itea
itea
Autor: L.
Čeleď: Iteaceae-–
Zařazeno: 31.12.2006
Popis: opadavé stálezelené nebo opadavé keře, popř. stromy, listy střídavé, řapíkaté, žláznatě zubaté nebo trnitě zubaté či pilovité, vzácně i vroubkované nebo celokrajné, palisty opadavé nebo stálezelené, malé, květy v mnohokvětých terminálních nebo úžlabních hroznech nebo hroznovitých latách, oboupohlavné nebo také jednopohlavné, malé, kalich zvonkovitý, 5zubý, petal 5, bílých či žlutavě zelených, tyčinek 5, prašníky vejcovité až podlouhlé, blizna hlavatá, plody jsou tobolky, kónické až čárkovitě podlouhlé, s vytrvávajícími kališními laloky a petalami, semena početná, úzce vřetenovitá nebo i zploštěle podlouhlá; až 27 druhů většinou v jihovýchodní Asii; [110, 111]Poznámka: Rod původně zařazen v čeledi Escalloniaceae
Množení: semenem na jaře, I. virginica zelenými řízky v VI, stálezelené druhy (I. ilicifolia) z letních řízků v VIII–IX, lehce přihrnuté keře můžeme zjara dělit.

Nároky: na půdu celkem nenáročná, stačí dobrá, humózní; I. virginica pod pod krytem vydrží přes zimu, ostatní vysadíme do nádob a zimujeme ve studeném skleníku.

Použití: výhradně sbírkové dřeviny.
latinskyčeskypočet nižších jednotek
 
Itea amoenaitea0
Itea chinensisitea čínská0
Itea coriaceaitea0
Itea glutinosaitea0
Itea ilicifoliaitea cesmínolistá0
Itea indochinensisitea indočínská2
Itea kiukiangensisitea0
Itea kwangsiensisitea0
Itea macrophyllaitea0
Itea oldhamiiitea0
Itea omeiensisitea0
Itea parvifloraitea malokvětá0
Itea ripariaitea0
Itea virginicaitea viržinská8
Itea yangchunensisitea0
Itea yunnanensisitea0

Celkem v databázi:
Druhy a mezidruhoví kříženci: 15
Ostatní: 10

K rodu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: