pruh

Laurus
vavřín
Autor: L.
Čeleď: Lauraceae-vavřínovité
Zařazeno: 31.12.2006
Popis: aromatické stálezelené stromy nebo keře, listy střídavé, kožovité, peřenožilné, květy dvoudomé nebo oboupohlavné, malé, zelenavé, nejčastěji v malých postranních stopkatých svazečcích, květní trubka krátká, laloky 4, téměř stejné, samčí květy mají 8–14 tyčinek, obvykle 12, ve 3 přeslenech, nitky prvního přeslenu nežláznaté, ale 2 nebo 3 přeslen každý se 2 ledvinitými žlázami, semeníky infertilní, samičí květy mají 4 patyčinky, střídavé s laloky květního obalu, nitky se 2 přisedlými žlázami, semeníky 1pouzdré, čnělky krátké, blizny lehce rozšířené, plody jsou vejcovité; 2 druhy v Makaronésii a Středozemní oblasti; [110, 111]Poznámka: -
Množení: polodřevitými řízky v létě nebo výsevem semen na podzim.

Nároky: chladuvzdorný, ale je ho nutné chránit, polohy chráněné, na slunci nebo v polostínu, půda úživná, dobře provzdušněná.

Použití: Laurus nobilis: jako koření se využívá sušených lístků příjemné kořenné vůně, tzv. bobkový list, ze zralých bobulí se lisuje vavřínový olej používaný v medicíně.
latinskyčeskypočet nižších jednotek
 
Laurus azoricavavřín0
Laurus nobilisvavřín vznešený42
Laurus [kultivar]vavřín2

Celkem v databázi:
Druhy a mezidruhoví kříženci: 2
Ostatní: 44

K rodu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: