pruh

Maackia
mákie
Autor: Rupr. & Maxim.
Čeleď: Fabaceae-bobovité
Zařazeno: 31.12.2006
Popis: opadavé keře nebo menší stromky, pupeny úžlabní, listy střídavé, lichozpeřené, řapíkaté, lístky vstřícné nebo téměř, celokrajné, řapíčky krátké, květy oboupohlavné, ve vzpřímených jednoduchých nebo na bázi větvených terminálních hroznech, kalich krátce a široce 5zubý, zvonkovitý nebo cylindrický, koruna (zelenavě) bílá, pavéza obvejčitá, dlouze elipticky obvejčitá nebo obvejčitě klínovitá, křídla šikmo podlouhlá, člunek tupý, tyčinek 10, nitky na bázi lehce spojené, prašníky vrtivé, eliptické, semeníky téměř přisedlé, hustě chlupaté, mají málo až mnoho vajíček, blizny terminální, malé, plody jsou rovné nebo zakřivené, dlouze eliptické, čárkovité, čárkovitě podlouhlé či vejčité a zploštělé lusky s 1–5 semeny, někdy úzce křídlaté; asi 10–12 druhů ve východní Asii; [110, 111, 252]Poznámka: -
Množení: semenem v květnu, kořenovými řízky, hřížením jednoletých výhonů.

Nároky: vyhovuje jim každá propustná hlinitopísčitá půda a plné slunce.

Použití: jsou to zajímavé nevšední dřeviny nacházející uplatnění jako solitéry v parkových úpravách a jako sbírkové dřeviny. Dodnes jsou to unikáty evropských zahrad a parků, i přestože nejsou nějak výjimečně náročné. Rostou však dost pomalu.
latinskyčeskypočet nižších jednotek
 
Maackia amurensismákie amurská4
Maackia australismákie0
Maackia chekiangensismákie0
Maackia chinensismákie čínská0
Maackia ellipticocarpamákie0
Maackia faurieimákie Faurieova0
Maackia floribundamákie květnatá0
Maackia hwashanensismákie0
Maackia japonicamákie japonská0
Maackia nakaiimákie0
Maackia taiwanensismákie tchajwanská0
Maackia tashiroimákie0
Maackia tenuifoliamákie jemnolistá0

Celkem v databázi:
Druhy a mezidruhoví kříženci: 12
Ostatní: 4

K rodu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: