pruh

Myrica
voskovník, vřesna
Autor: L.
Čeleď: Myricaceae-vřesnovité
Zařazeno: 31.12.2006
Popis: opadavé a stálezelené stromy a vzpřímené keře, často žlutě žláznatě tečkované a silně aromatické, listy střídavé, jednoduché, bez palistů, krátce řapíkaté, zubaté nebo laločnaté až víceméně peřenosečné, většinou pryskyřičnatě tečkované, květy 1–2domé, bez kalicha a koruny, nejčastěji s 2–12(– 16) tyčinkami, v hustých a malých jehnědách, pestíkové jehnědy vejcovité nebo téměř kulovité, pokud je květenství oboupohlavné, tak jsou samčí květy pod samičími, samčí květy mají 2–20 tyčinek, obvykle 2–4, nitky volné nebo víceméně spojené v sloupek, samičí květy nemají patyčinky, semeníky přisedlé a podepřené 2–4 většinou malými listenci, plody jsou kulovité nebo vejcovité až čočkovité peckovice, exokarp voskovitý; asi 35–50 druhů roste v mírném až subtropickém pásmu obou polokoulí s výjimkou Austrálie; [111, 158, 272]Poznámka: Doporučovaný český rodový název - vřesna - uvádí Botanický slovník rodových jmen cévnatých rostlin (Skalická, A., Větvička, V., Zelený, V., 2012). I. Novák
Množení: bobulemi na jaře, vysévanými do studeného pařeniště, Myrica gale můžeme pohřížit, popřípadě řízkovat v V–VI, možno množit i kořenovými řízky.

Nároky: u nás je dostatečně odolný jen druh Myrica gale na svěžích slatinných půdách a Myrica pensylvanica i na chudých, suchých písčitých půdách.

Použití: Myrica sapida–v Číně se pěstují pro peckovice sladkokyselé chuti, vhodné ke zpracování, jedlá jsou i semena; Myrica cerifera produkuje vosk používaný na voskové svíce a v parfumerii, vosk produkují rovněž Myrica caracasana, Myrica aethiopica a Myrica cordifolia; hodí se k výsadbě spolu s ostatními aromatickými rostlinami, Myrica gale jako podrost a na ozelenění slatinných mokřin.
latinskyčeskypočet nižších jednotek
 
Myrica adenophoravoskovník0
Myrica californicavoskovník 0
Myrica ceriferavoskovník voskonosný1
Myrica esculentavoskovník0
Myrica fayavoskovník0
Myrica galevoskovník obecný2
Myrica hartwegiivoskovník0
Myrica heterophyllavoskovník1
Myrica inodoravoskovník0
Myrica javanicavoskovník jávský0
Myrica lindenianavoskovník0
Myrica pavonisvoskovník0
Myrica pensylvanicavoskovník pensylvánský1
Myrica pringleivoskovník0
Myrica pubescensvoskovník3
Myrica rubravoskovník0
Myrica salicifoliavoskovník1

Celkem v databázi:
Druhy a mezidruhoví kříženci: 17
Ostatní: 9

K rodu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: