pruh

Platanus
platan
Autor: L.
Čeleď: Platanaceae-platanovité
Zařazeno: 31.12.2006
Popis: velké opadavé stromy se silným válcovitým kmenem s charakteristicky se odlupující borkou, koruna rozložitá, letorosty tenké a někdy převislé hustě pokryté lenticelami, listy střídavé, jednoduché, dlanitě laločnaté, nepravidelně hrubě zubaté, řapíky na bázi výrazně rozšířené a obklopující úžlabní pupeny, palisty dlanitoklané, květy nenápadné, jednopohlavné, většinou 3–4četné, v kulovitých strboulech, samčí mají 3–8 tyčinek, kališní lístky volné nebo srostlé, korunní volné, tyčinky s velmi krátkými nitkami a dlouhými prašníky, semeníky jednopouzdré, čnělky dlouhé a červené, kulaté plodenství přetrvává na stromech přes zimu, je složené z jednosemenných kyjovitých oříšků majících na bázi věneček přímých tuhých chlupů; asi 7–10 druhů většinou v USA, Mexiku; [111, 118]Poznámka: -
Množení: hřížením nebo výlomky, vylomený proutek, který použijeme jako řízek, musí mít kousek 2letého dřeva; množíme rovněž semenem, v příznivých oblastech ale hlavně dřevitými řízky, kultivary roubujeme na hispanica v III–IV nebo v V–VI.

Nároky: vyhovují jim hluboké, živné, provzdušněné a hlavně teplé půdy na slunném stanovišti. Potřebují dostatek vláhy. Trpí tracheomykózami.

Použití: díky svým robustním rozměrům potřebují hodně místa a vysazují se výhradně jako efektní solitéry, vysokokmeny můžeme použít jako alejové stromy; jde o velmi atraktivní dřeviny, mají jednak pěkné listy a zvláště některé jsou okrasné svojí odlupčivou borkou.
latinskyčeskypočet nižších jednotek
 
Platanus chiapensisplatan0
Platanus hispanicaplatan javorolistý19
Platanus lindenianaplatan0
Platanus mexicanaplatan mexický0
Platanus occidentalisplatan západní3
Platanus orientaliorplatan0
Platanus orientalisplatan východní4
Platanus racemosaplatan hroznatý1
Platanus wrightiiplatan0
Platanus [kultivar]platan1

Celkem v databázi:
Druhy a mezidruhoví kříženci: 9
Ostatní: 28

K rodu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: