pruh

Pyracantha
hlohyně
Autor: M. Roem.
Čeleď: Rosaceae-růžovité
Zařazeno: 31.12.2006
Popis: stálezelené trnité keře nebo někdy malé stromy, listy jednoduché, střídavé nebo ve svazečcích, většinou vroubkované, květy bílé, v bohatých chocholících, sepal a petal 5, tyčinek 15–20, semeníky mají 5 karpelů, čnělek 5, prašníky žluté, plody jsou malé malvice, červené nebo oranžové, kulovité, pyren 5 nebo více; asi 6–10 druhů převážně v Číně a Himálaji; [111, 250]Poznámka: -
Množení: výsevem semen nebo řízky, které řežeme v létě s kouskem starého dřeva, vysazujeme až na jaře příštího roku, pokud možno do hrnků.

Nároky: prospívá jim živná, hlinitá, ale i písčitohlinitá humózní půda, výsluní v chráněné poloze, snáší i stín ale jen po několik hodin denně.

Použití: nacházejí uplatnění v zahradách i ve veřejné zeleni v parcích, na sídlištích a podél komunikací, solitérně nebo v malých a větších skupinách, jako volně rostoucí i stříhané živé ploty či jako ozelenění svahů i rovin; díky olistění, bohatým květům a spoustě nápadných plodů jsou to atraktivní a oblíbené dřeviny.
latinskyčeskypočet nižších jednotek
 
Pyracantha angustifoliahlohyně úzkolistá1
Pyracantha atalantioideshlohyně atalantovitá3
Pyracantha coccineahlohyně šarlatová (červená), hlohovec šarlatový (červený)14
Pyracantha crenatoserratahlohyně vroubkovaně pilovitá1
Pyracantha crenulatahlohyně vroubkovaná2
Pyracantha densiflorahlohyně0
Pyracantha inermishlohyně0
Pyracantha koidzumiihlohyně3
Pyracantha rogersianahlohyně1
Pyracantha [kultivar]hlohyně43

Celkem v databázi:
Druhy a mezidruhoví kříženci: 8
Ostatní: 68

K rodu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: