pruh

Pieris
pieris
Autor: D. Don
Čeleď: Ericaceae-vřesovcovité
Zařazeno: 31.12.2006
Popis: stálezelené, husté, pěkně kvetoucí keře, někdy až stromky, v Severní Americe i dřevnaté popínavky, listy střídavé, často nahloučené na koncích větévek, kožovité, celokrajné, nevýrazně až výrazně zubaté či pilovité, květy v koncových nebo postranních latách nebo hroznech, 5četné, stopky květů mají 1 malý listen a 2 listence, koruna bílá, (cylindricky) baňkovitá, tyčinek 10, nevyniklých, nitky štíhlé, rovné nebo téměř, prašníky krátké a oválné nebo vejcovité, semeníky 5pouzdré, tobolky kulovité, 5chlopňové, s drobnými vřetenovitými semeny; asi 10 druhů v Severní Americe, východní Asii a Himálaji; [110, 111, 494]Poznámka: -
Množení: semenem v VII–VIII, rovněž můžeme řezat vrcholové vyzrálé řízky.

Nároky: P. floribunda sázíme do lehké písčité půdy, P. japonica je stínomilná, má ráda půdy vlhčí a slatinné, ostatní dáváme do půdy vylepšené rašelinou a listovkou a do chráněných poloh; všechny jsou vápnostřežné.

Použití: vysazujeme ve skupinách, jako stálezelené plůtky nebo jako podrost a výplň ke vhodným dřevinám, hodí se do vřesovišť i na vhodná místa do velkých skalek, jsou to krásně kvetoucí ušlechtilé dřeviny.
latinskyčeskypočet nižších jednotek
 
Pieris cubensispieris0
Pieris floribundapieris květnatá2
Pieris formosapieris6
Pieris japonicapieris japonská85
Pieris phillyreifoliapieris0
Pieris swinhoeipieris0
Pieris taiwanensispieris tchajwanská1
Pieris [kultivar]pieris5

Celkem v databázi:
Druhy a mezidruhoví kříženci: 7
Ostatní: 99

K rodu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: