pruh

Quassia
kvasie, hořkoň
Autor: L.
Čeleď: Simaroubaceae-simarubovité
Zařazeno: 31.12.2006
Popis: stromy, keře nebo keříky, lysé, s velmi hořkou kůrou a listy, listy jsou střídavé, celokrajné, kožovité, lichozpeřené, sudozpeřené nebo vzácně jednoduché, řapíky a vřetena listů křídlatá, lístky vstřícné, celokrajné, květy jednopohlavné nebo oboupohlavné, někdy polygamní, v koncových nebo úžlabních latách, okolících nebo hroznech, jsou velké, trubkovité, červené, 4–6četné, kalich víceméně laločnatý, petaly blanité, vzpřímené, tyčinek 10, nitky jsou štíhlé a prodloužené, prašníky dost úzké, semeníky jsou přisedlé, hluboce 5laločné, vajíčka jednotlivě, čnělky spojené, listeny obvykle lopatkovité, nebo trojúhlé, listence drobné a téměř vstřícné, brvité, plody jsou peckovicovité nebo dřevnaté, často zploštělé, někdy velmi velké; asi 25–40 druhů v Americe, Africe, Asii; [111, 179, 184, 278, 448]Poznámka: Doporučovaný český rodový název - hořkoň - uvádí Botanický slovník rodových jmen cévnatých rostlin (Skalická, A., Větvička, V., Zelený, V., 2012). I. Novák
Množení: -

Nároky: -

Použití: Quassia amara: dřevo obsahuje látky, které slouží jako žaludeční a protihorečnatý prostředek, na mnohý hmyz působí smrtelně.
latinskyčeskypočet nižších jednotek
 
Quassia amarakvasie hořká0
Quassia baileyanakvasie0
Quassia bidwilliikvasie0
Quassia borneensiskvasie bornejská0
Quassia indicakvasie indická0
Quassia undulatakvasie0

Celkem v databázi:
Druhy a mezidruhoví kříženci: 6
Ostatní: 0

K rodu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: