pruh

Spondias
mombín, spondias
Autor: L.
Čeleď: Anacardiaceae-ledvinovníkovité
Zařazeno: 31.12.2006
Popis: zčásti nebo zcela opadavé a velké či malé stromy, vzácně poloepifytické, listy střídavé, jednoduché nebo (dvakrát) zpeřené, řapíkaté, listy nebo lístky celokrajné nebo pilovité, (téměř) vstřícné nebo střídavé, řapíkaté či řapíčkaté, obvykle blanité, celokrajné, pilovité nebo (drobně) vroubkované, květenství latnaté či hroznovité, úžlabní a/nebo terminální, objevuje se před rašením listů, květy malé a oboupohlavné, jednopohlavné či polygamní, krátce stopkaté, kalich 4–5laločný, malý, opadavý, petal 4–5, lysých, tyčinek 8–10, nitky lysé nebo papilkaté, terč krátce pohárkovitý nebo plochý, vroubkovaný, lysý nebo papilkatý, semeníky téměř kulovité, přisedlé, volné, 4–5pouzdré, čnělek 4–5 a jsou volné, nebo pouze 1, plody jsou elipsoidní peckovice, pecka velká, semena mají blanité osemení; až 18 druhů v tropické Americe a tropické Asii; [111, 213, 405]Poznámka: Doporučovaný český rodový název – spondias - uvádí Botanický slovník rodových jmen cévnatých rostlin (Skalická, A., Větvička, V., Zelený, V., 2012). Jméno je rodu ženského. I. Novák
Množení: -

Nároky: -

Použití: Spondias cytherea: dužnina plodů se pojídá čerstvá nebo se zpracovává na džemy, džusy; Spondias mombin: z čerstvých plodů se připravuje osvěžující nápoj; Spondias purpurea: z plodů se připravují nápoje, kompoty apod.
latinskyčeskypočet nižších jednotek
 
Spondias admirabilismombín0
Spondias cythereamombín0
Spondias dulcismombín0
Spondias expeditionariamombín0
Spondias globosamombín0
Spondias haplophyllamombín0
Spondias lakonensismombín2
Spondias macrocarpamombín0
Spondias mombinmombín0
Spondias philippinensismombín0
Spondias pinnatamombín0
Spondias purpureamombín purpurový0
Spondias radlkoferimombín0
Spondias testudinismombín0
Spondias tuberosamombín0
Spondias venulosamombín0

Celkem v databázi:
Druhy a mezidruhoví kříženci: 15
Ostatní: 2

K rodu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: