pruh

Acaena
plazilka, acéna
Autor: Mutis ex L.
Čeleď: Rosaceae-růžovité
Zařazeno: 31.12.2006
Popis: asi 60–100 druhů nejčastěji trvalek, někdy i zakrslých (polo)keřů, listy střídavé, obvykle lichozpeřené, vzácně téměř dlanitě zpeřené, lístky jsou zastřihovaně pilovité nebo rozeklané, palisty pochvovité, květy drobné, oboupohlavné, v terminálních či úžlabních hlávkách, hroznech či klasech, češule elipsoidní, výrazně vypouklá, kališní lístky 3–7, obvykle 4, koruna chybí, tyčinek 1–10, čnělky terminální, obvykle krátké, pestík obvykle 1, někdy jsou 2–4, volné, plody jsou nažky uzavřené v suché češuli která má 4 až mnoho ostnů, karpely 1–2; 40–60 druhů v mírném pásmu jižní polokoule; [111, 170, 412, 482]Poznámka: Doporučovaný český rodový název - acéna - uvádí Botanický slovník rodových jmen cévnatých rostlin (Skalická, A., Větvička, V., Zelený, V., 2012). I. Novák
Množení: můžeme je vysévat, ale sběr semen je dost obtížný, lepší je dělit rostliny na jaře nebo je koncem léta řízkujeme.

Nároky: vyhovuje jim každá propustná zahradní půda.

Použití: tvoří kobercovité porosty a tak se hodí se do skalek a alpín, například k zakrytí holých míst nad odkvetlými cibulovinami a podobně, můžeme je rovněž využít na obruby záhonů.
latinskyčeskypočet nižších jednotek
 
Acaena agrimonioidesplazilka0
Acaena anserinifoliaplazilka husí2
Acaena argenteaplazilka stříbrná0
Acaena buchananiiplazilka Buchananova0
Acaena elongataplazilka0
Acaena microphyllaplazilka drobnolistá10
Acaena ovalifoliaplazilka0

Celkem v databázi:
Druhy a mezidruhoví kříženci: 7
Ostatní: 12

K rodu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: