pruh

Ilex mitis
cesmína
Autor: (L.) Radlk.
Čeleď: Aquifoliaceae-cesmínovité
Rod: Ilex
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma: Ilex mitis f. camerunensis, Ilex mitis f. kilimandscharica, Ilex mitis f. monticola, Ilex capensis, Leucoxylon laurinum, Prinos lucida, Sideroxylon mite
Popis: proměnlivý, stálezelený keř nebo strom, 10–30 m vysoký, kůra velmi bledě šedá až světle hnědá, v mládí hladká, nakonec drsnější a rozpukaná; listy (úzce) eliptické až obkopinaté, 3–14 × 1.3–4 cm velké, svrchu leskle tmavě zelené, lysé, na vrcholku tupé nebo zakulacené, s drobným hrotem, báze klínovitá nebo špičatá, okraj zahnutý, celokrajné, příležitostně oddáleně zoubkované, řapíky 4–10 mm dlouhé, palisty drobné, mladé listy typicky červenavé; květenství v úžlabí listů, větvené, květy obvykle 4četné, kalich malý a vyrvávající, petaly na bázi krátce spojené; plody fialovohnědé, kulovité, 3–6 mm tlusté, nakonec leskle karmínové, stopky 1–8 mm dlouhé, stopky plodů 2–5 mm, pyren je 4–6; AfrikaPoznámka: Plody jsou nápadné a jedlé, oblíbené zejména ptáky. Dřevo je bílé, tvrdé a může mít atraktivní kresbu. Slouží pro výrobu pěkného nábytku, ale není příliš využíváno. Pokud jsou čerstvé listy máchány ve vodě, vzniká mydlinková voda, malé kousky kůra mohou být žvýkány jako projímadlo a také užívány v přípravcích pro léčbu koliky dětí.
Zóna: -Zdroje: 111, 112
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: